Connect with us

KAKANJ

Ljeto je period kada se najčešće javlja stomačni virus

02.06.2024.
ntvic.ba (M.K.)

U ljetnom period ljudski organizam u većem je riziku od trovanja hranom, odnosno bakterijama koje se brže razmnožavaju na visokim temperaturama. Simptomi trovanja hranom su mučnina, povraćanje, dijareja, grčevi i druge probavne smetnje, a ti simptomi mogu biti vrlo teški i mogu ostaviti trajne posljedice u organizmu, ističu ljekari.

-Ljeto je vrijeme kada dolazi do povećanog trovanja hranom, ta trovanja se manifestuju probelmima od strane probavnog trakta koja se odlikuju bolovima u stomaku povraćanjem i proljevima, ističe dr. Ibrahim Aličković, šef HES-a Doma zdravlja Kakanj.

Postoji veliki broj virusa i bakterija koji izazivaju različite stomačne bolesti čovjeka, te je, poručuju ljekari, neophodno voditi računa o ličnoj higijeni te ispravnosti hrane i vode. Najčešća ljetna crijevna infekcija je gastroenteritis ili enterokolitis, odnosno upala sluznice i crijeva. Uzroci bolesti mogu biti bakterijskog, virusnog ili parazitarnog porijekla.

-Bolesti stomačnog trakta se zovu gastroenteritisi ili samo enteritisi ili dijareje, to su stručni nazivi bolesti uzrokovane virusima ili bakterijama kao što su šigele ili salomonele, koje su uzrokovane hranom ili neadkvatnom vodom za piće, a kod nas su najčešći uzrok prljave ruke, dodaje dr. Aličković.

Osobe sklone stomačnim virusima trebaju redovno prati ruke, paziti šta jedu i voditi računa da hrana koju konzumiraju bude dobro termički obrađena.

-Zato morate biti obazrivi i biti spremni da se adekvatno odnosite prema hrani, da se voće i povrće pere, zato treba naučiti djecu da ne uzimaju hranu prljavim rukama. Najčešći uzrok stomačnih tegoba su ruke koje kontaminiraju hranu koju jedemo i igračke, naglašava dr. Aličković.

Kod svih ljetnih crijevnih infekcija i trovanja hranom, najvažnije pravilo u liječenju je rehidracija, odnosno nadoknada izgubljene tekućine. Ukoliko imate stomačnih problema važno je potražiti stručnu pomoć i ne uzimati lijekove na svoju ruku, poručuju ljekari.

Continue Reading