Connect with us

KAKANJ

U toku izrada izmjena i dopuna Regulacionog plana užeg gradskog područja

05.08.2024.
ntvic.ba (N.B., A.K.)

Na posljednjoj sjednici OV Kakanj usvojeni su Prijedlog odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana Kakanj i izmjena Regulacionog plana Kakanj II. Riječ je o starteškim dokumentima u kojima će biti jasno definisane smjernice za što funkcionalniju gradnju budućeg kompleksa na lokalitetu Stara jama.

Budući da postojeći Regulacioni plan Kakanj ne obuhvata područje Stare jame, lokaliteta na kojem će se u narednom periodu intenzivirati gradnja, izmjenama i dopunama Regulacionog plana definisat će se smjernice koje su od velike važnosti za pomenuti lokalitet i planirane aktivnosti. Izmjene i dopune odnose se na lokalitet Stare jame, Doma Zdravlja, dio ulice ZPO, te područje do takozvanog mosta na Crnoj rijeci odnosno do Hifa Petrola.

-Na ovaj način, kroz ovaj Regulacioni plan želimo da odredimo jasne smjernice kada je u pitanju gradnja na tom lokalitretu, da se definišu saobraćajna rješenja, infrastruktura, vodovodne i kanalizacione mreže, elektro mreže, zatim da se definiše namjena prostora i da se definišu građevinske i regulacione linije kako bi sama gradnja bila funkcionalna i ne bi remetila funkcionisanje drugih objekata, saobraćajnica i kako bi sam kompleks koji se gradi imao sasvim dovoljno sadržaja za jedan normalan ambijent i življenje, istakako je u izjavi za NTV IC Kakanj Mirza Fazlić, pomoćnik načelnika Općine Kakanj.

Kada je riječ o Regulacionom planu Kakanj II došlo je do promjena na lokalitetima Rudstroja i Stare jame, a koje se odnose na gradnju stambenih jedinica sa poslovnim prostorima.

-U tom kontekstu potrebno je na isti način urediti samu infrastrukturu, saobraćajna rješenja i samu mrežu svih instalacija i također, definisati uslove gradnje u smislu regulacionih i građevinskih linija i samog koeficijenta izgrađenosti, istakao je Fazlić.

Regulacioni plan Kakanj II se prostire i na gornji dio grada u koje se ubrajaju gradski spomen parkovi, stadion FK „Rudar“ i prostire se sve do katoličke crkve. Pomenuti dio bi prema riječima Fazlića trebao da bude funkcionalna cjelina koja će ovim planom omogućiti normalane uslove za život svih onih koji žive u pomenutom dijelu grada. Nakon što je ova Odluka usvojena na sjednici OV u narednom periodu bit će proveden Javni poziv za izbor nosioca izrade plana a zatim i ostale administrativne procedure – prednacrt, uključivanje javnosti, nacrt i u konačnici Prijedlog odluke koji bi se ponovo pred vijećnicima trebao nači naredne godine.