Connect with us

KAKANJ

U Nažbilju upriličen tradicionalni mevlud u znak sjećanja na 16 šehida ovog kraja

17.09.2024.
ntvic.ba (A.K.)

U Nažbilju je jučer upriličen tradicionalni mevlud u znak sjećanja na 16 šehida ovog kraja. Mještani Nažbilja te prisutni gosti okupili su se kako bi u zajedništvu odali počast šehidima koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrani svoje domovine. Program su izveli imami MIZ Kakanj dok je gost predavač bio istaknuti alim, Aljo ef. Cikotić.

Mevludu u Nažbilju koji je upriličen u znak sjećanja na 16 šehida čija imena su uklesana na spomen obilježju u haremu džamije priustovali su mještani ove mjesne zajednice ali i brojni gosti kako bi učenjem mevluda, Kur’ana i dova odali počast šehidima koji su svojim životima platili slobodu u kojoj danas uživamo. Džematki odbor džemata Nažbilj dao je veliki doprionos u organizicaji kako ovog mevluda tako i svih ostalih vjerskih aktivnosti u ovom mjestu.

-Tradicija je da se u trećoj nedjelji organizuje ovaj šehidski mevlud, mi to njegujemo i to ćemo prenositi i na mlađe generacije. Nek se zna da su ovo ovdje naša braća, komšije, rođaci i da oni nikada ne smiju biti zaboravljeni. Ovdje smo u proteklom periodu ispred šehidske česme uradili jarbole i podigli tri zastave u čast ovih naših šehida, istakao je u izjavi za NTV IC Kakanj, Hikmet Salkić predsj. Džematskog odbora džemata Nažbilj.

Uvaženi alim, Aljo ef. Cikotić istakao je da je cilj ovakvih obilježavanja, mevluda da se žrtva onih koji su dali svoje živote u odbrani domovine, vjere, časti i imetka nikada ne zaboravi te da vjernici uzmu pouku i ojačaju svoju vjeru. Važno je naglašava ef. Cikotić prave vrijednosti prenositi s generacije na generaciju za dobrobit svih ljudi, očuvanja domovine, slobode i mira.

-Ono što uvijek trebamo isticati jeste da su Bošnjaci branili prostor na kojem žive, da nisu nigdje odlazili, nikoga napadali, nikome zlo željeli ali nažalost da je mnogima zulum, nepravda učinjena. Mi trebamo raditi na odgoju i obrazovanju novih generacija da oslobođeni tereta prošlosti, uzimajući pouku iz prošlosti nastoje raditi za dobrobit i svoje sadašnjosti i svoje budućnosti, naglasio je Aljo ef. Cikotić, gost predavač.

Šehidi, veliki bosanski sinovi zadužili sve one za koje su se borili, sve nas koji danas uživamo slobodu, nezavisnost i suverenost BiH da ih spominjemo, uputimo dovu za njih i bar na taj način odamo poštovanje i zahvalnost cijeneći njihovu žrtvu i značaj kod Allaha dž.š.

-Uzvišeni Allah je počastio šehide najvećom počašću a to je obećani Dženet. Mi smo ti koji trebamo svakog trenutka da osvježavamo sjećanja na njih i naravno čuvamo taj emanet koji su oni nama ostavili a to je emanet naše lijepe domovine BIH, emanet naše vjere, svih vrijednosti u našoj državi, u našoj vjeri i mi ćemo nastojati da u nizu ovih događanja u našem medžlisu propratimo sve ove događaje onako kako najbolje znamo i umijemo, istakao je Mustafa ef. Agić, predstavnik MIZ Kakanj.

Šehidi su u temeljima naše domovine BIH. Zato sjećanje na njih mora biti kontinuirano, živo i trajno, poručeno je sa ovog skupa.

Continue Reading