Connect with us

KAKANJ

U toku je javni poziv Općine Kakanj za subvencioniranje kamata za rješavanje stambenog pitanja mladih

02.10.2024.
ntvic.ba (A.T.)

U toku je javni poziv Općine Kakanj za subvencioniranje kamata za rješavanje stambenog pitanja mladih i refundiranje troškova ishodovanja rješenja o odobrenju izgradnje / urbanističke saglasnosti. Za ovu namjenu opredijeljena su finansijska sredstva iz budžeta Općine Kakanj u iznosu od 80.000 KM.

Javni poziv Općine Kakanj odnosi se na subvencioniranje kamata za rješavanje stambenog pitanja mladih za korisnike koji su ranije ostvarili pravo i potpisali ugovore i refundiranje troškova ishodovanja rješenja o odobrenju izgradnje – urbanističke saglasnoti za nove korisnike. Riječ je o projektu koji Općina Kakanj realizuje već četiri godine s ciljem podrške mladima sa područja Kaknja.

-Radi se o vrlo značajnim sredstvima koja u ovoj godini iznose 80.000 KM. Dodjeljuju se dijelom za mlade koji su to pravo ostvarili u prethodnim godinama, kao i dio iznosa za mlade koji će tek ove godine ostvariti to pravo. Na ovaj način želimo da pomognemo našim mladim sugrađanima u rješavanju njihovog stambenog pitanja, što je od velikog značaja za naše mlade sugrađane. Sredstva za subvencioniranje kamata za rješavanje stambenog pitanja mladih dodjeljivat će se u traženom iznosu u skladu s dokumentacijom. A maksimalno do iznosa od 2.000 KM na godišnjem nivou, odnosno maksimalno do iznosa od 3.500 KM za refundiranje troškova ishodovanja rješenja o odobrenju za izgradnju, istakao je za NTV IC Edin Aliefendić, pomoćnik načelnika Općine Kakanj.

Među uslovima koje kandidati trebaju ispunjavati jeste i njihova starosna dob od 18 do 35 godina. Također korisnici koji ostvare pravo na finansijska sredstva za refundiranje troškova ishodovanja rješenja o odobrenju izgradnje /urbanističke saglasnosti a ne utroše dobijena sredstva, mogu priložiti dokaze o troškovima za priključke za komunalne usluge.

-Podnosioci prijave za refundiranje troškova koji za troškove rente, uređenja građevinskog zemljišta i ostalih taksi za ishodovanje odobrenja, ne utroše 3.500 KM, mogu priložiti i dokaze o troškovima za priključke na komunalne usluge, električnu energiju, vodu i ostale komunalne usluge. Općina Kakanj kamate na kredite za stambeno rješavanje odabranim korisnicima može subvencionirati do maksimalno četiri godine. Kandidati koji su ranije ostvarili ovo pravo za rješavanje stambenog pitanja, dostavljaju samo popunjenu prijavu i potvrdu iz banke da postiji uredna otplata kredita na osnovu kojeg je ostvareno pravo i iznosom plaćenih kamata u 2023. godini, dodao je Aliefendić.

Javni poziv koji je objavljen 30. septembra ostaje otvoren 15 dana od dana objavljivanja. Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Službi za društvene djelatnosti, boračka pitanja, raseljena lice, izbjeglice i povratnike Općine Kakanj.