Connect with us

BIH

Najmanje 15 osoba smrtno stradalo u poplavama u Bosni i Hercegovini, putevi su uništeni, mostovi srušeni, a veliki broj stanovnika odsječen je od ostatka zemlje

04.10.2024.
ntvic.ba

Najmanje 15 osoba smrtno je stradalo tokom noći i jutra u poplavama u Bosni i Hercegovini. Najteže su pogođena područja Jablanice, Konjica, Fojnice, Kiseljaka i Kreševa.

Putevi su uništeni, mostovi srušeni, a veliki broj stanovnika odsječen je od ostatka zemlje.

Prema do sada potvrđenim informacijama nadležnih institucija, tokom noći i jutra na području Jablanice u poplavama i klizištima život je izgubilo 14 osoba, dok je u Fojnici stradala starija žena.

Sve strukture zaštite i spašavanja su na terenu, oružane snage BiH angažovale su helikopter, inžinjeriju i pješadiju za pomoć područjima ugroženim od poplava.

U poplavama s katastrofalnim posljedicama oštećen je jedan od najfrekventnijih cestovnih pravaca u Bosni i Hercegovini, magistralni put M-17. Na magistralnom putu Konjic-Jablanica-Mostar došlo je do brojnih odrona zemlje ili kamenja na kolovoz, klizišta i bujičnih poplava zbog čega je saobraćaj bio obustavljen.

Vlada Federacije BiH na hitnoj sjednici donijela odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće u FBiH, a iz ministarstva finansija je saopšteno da će iz budžetske rezerve biti izdvojena sredstva kao pomoć poplavljenim opštinama. Vijeće ministara BiH pozvalo zemlje EU-a i regije za pomoć poplavljenim područjima.

Kantonalna uprava civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona pripremila je mehanizaciju koju će poslati na ispomoć u saniranju posljedica katastrofalnih poplava u općinama Jablanica i Konjic, pomoć ugroženim područjima ponudio je i načelnik Općine Kakanj.

Pokrenute su i brojne akcije pomoći za unesrećene u poplavama.

Continue Reading