Connect with us

KAKANJ

Humani gest polaznika mektepske pouke Džetata Varda

16.10.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Proteklog vikenda polaznici mekteba džemata Varda uključili su se u akciju prikupljanja pomoći ugroženim područjima u BiH. Učenici su prikupili sredstva u iznosu od 1.000 KM , te su zajedno sa efendijom, Amelom Ibrahimspahićem odlučili da od ove donacije djeci mekteba u Donjoj Jablanici kupe ono sto im bude potrebno u opremanju njihove učionice.

Među brojnim humanitarnim akcijama koje su pokrenute i realizovane, ne samo na području općine i MIZ Kakanj nego cijele BIH pa i inostranstva za područja pogođena poplavama i klizištima posebno se ističe akcija polaznika mektepske nastave džemata Varda koji su u proteklom periodu prikupili 1.000 KM. Njihova ideja je da kupe LCD uređaj djeci mekteba u Donjoj Jablanici smatrajući da je on u današnjem vremenu potreban svakom mektebu.

-Ja sam planirao da će to biti otprilike do jedno 500 KM jer je 100 djece u mektebu. Međutim, mi smo došli do duplo veće cifre, otprlike 1.000 KM, a onda sam razgovarajući sa djecom došao na ideju da nešto konkretno kupimo u mekteb Donja Jablanica i da to bude od polaznika mekteba džemata Varda za polaznike mekteba u Donjoj Jablanici. Ideja je da to bude jedan LCD uređaj. Ja sam stupio u kontak sa imamom iz Donje Jablanice, Semir ef., ponudio mu tu saradnju i on je to svesrdno prihvatio i zahvalio se našim mekteblijama i svima nama što mislimo o njima, istakao je u izjavi za NTV IC Kakanj, Amel ef. Ibrahimspahić, imam džemata Varda.

Ono što djeca teoretski rade u okviru mektepske pouke, važno je da primjene u praksi, naglašava ef. Ibrahimspahić.

-Htjeli smo da primjenimo ono što u mektebu učimo jer velika većina lekcija govore o empatiji, suosjećajnosti sa onima kojima je potrebna naša pažnja i koji su ugroženi. Cilj nam je da te lekcije primjenimo u praksi, ističe ef. Ibrahimspahić.

Upravo ova akcija pokazatelj je empatije polaznika mektepske pouke džemata Varda prema njihovim drugarima iz mekteba Donja Jablanica. S druge strane, ovaj džemat prepoznatljiv je po aktivizmu i spremnosti da pomogne drugome u nevolji.

Continue Reading