Connect with us

KAKANJ

Općina Kakanj objavila Javni poziv Savjetima mjesnih zajednica za iskazivanje interesa za izgradnju dječijih igrališta.

16.07.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Na osnovu Programa utroška namjenskih sredstava za zaštitu okoline za 2024. godinu Općina Kakanj objavila je Javni poziv Savjetima mjesnih zajednica za iskazivanje interesa za izgradnju dječijih igrališta. Za ovu namjenu čiji cilj je obogatiti sadržaje za djecu u ruralnim područjima naše Općine bit će izdvojeno 50.000 KM.

Poziv za iskazivanje interesa da se na području kakanjskih mjesnih zajednica izgradi igralište za uzrast djece od jedne do 13 godina života odnosi se na Savjete mjesnih zajendica koje nisu u užem gradskom području i na čijem podruju općina Kakanj nije izgradila igralište. Ovim projektom djeci u ruralnim područjima nastoje se obebijediti jednaki uslovi za igru i druženje kao i onima u urbanom dijelu općine Kakanj. Do sada je za ovu namjenu izdvojeno 135.000 KM.

Za ovaj Javni poziv predviđeno je 50.000 KM za izgradnju pet dječijih igrališta u ruralnim područjima. Aplicirati mogu mjesne zajednice koje ispunjavaju uslove i kriterije koji su navedeni u Javnom pozivu. U suštini, mogu aplicirati sve mjesne zajednice ali će se prema broju djece, blizini istih ili sličnih igrališta, raspoloživosti prostora izvršiti bodovanje i odabrati oni koji ispunjavaju navedeno, istakao je u izjavi za NTV IC Kakanj Mirza Fazlić, pomoćnik načelnika Općine Kakanj.

Jedan od uslova Javnog poziva je i da mjesne zajednice posjeduju adekvatnu lokaciju na kojij će biti izgrađeno dječije igralište.

Mjesna zajednica da bi aplicirala za samo igralište neophodno je da posjeduje lokaciju za to igralište u državnom vlasništvu ili može biti privatna parcela odobrena od privatnih lica koju će dati na ustupanje za izgradnju dječijeg igrališta, istakao je Fazlić.

Općina Kakanj opredijeljena je i da u narednim godinama nastavi sa realizacijom ovakvih projekata koji za cilj umaju da se djeci i mladima obezbijedi što ugodniji i sigurniji boravak na otvorenom upotpunjen sportskim i drugim zabavno-edukativnim igrama kako u urbanom tako i ruralnim dijelovima naše Općine.