Connect with us

KAKANJ

Apel vatrogasaca – budite odgovorni prilikom boravka u prirodi

19.07.2024.
ntvic.ba (A.T.)

Iz Profesionalne vatrogasne jedinice Kakanj apeluju na građane da ne vrše nikakvo spaljivanje u prirodi, te da budu oprezni, kako ne bi došlo do požara, koji može ugroziti ljude ali i materijalna dobra.

Boravak u prirodi tokom visokih ljetnih temperatura nerijetko usljed nepažnje pojedinaca može izazvati požare. Iz Profesionalne vatrogasne jedinice Kakanj apeluju na građane da ne vrše nikakvo spaljivanje u prirodi, te da budu oprezni, kako ne bi došlo do požara, koji može ugroziti ljude ali i materijalna dobra.

Tokom perioda visokih temperatura pojačane su aktivnosti kakanjskih vatrogasaca. Naime, pripradnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kakanj, već sada bilježe veći broj intervencija u odnosu na 2023. godinu. Samim tim iz ove jedinice su uputili apel građanima koji borave u prirodi, da budu oprezni, te da ne vrše nikakvo spaljivanje na otvorenom.

-Obzirom da su velike temperature, ovom prilikom apelujem na građane općine Kakanj koji borave u prirodi da ne vrše nikakvo spaljivanje na otvorenom. Jer mi već u ovom periodu imamo preko 50 požara više, u odnosu na isti period prošle godine. Ponavljam, veoma je važno da građani vode računa, naročito oni koji roštiljaju u prirodi, da svojim ponašanjem ne izazovu požar, istakao je za NTV IC Elvir Muflizović, komandir smjene PVJ Kakanj.

Praksa pokazuje da su najčešći uzroci požara na otvorenom ljudski nemar i nepažnja, a nerijetki su slučajevi i namjernog paljenja. Muflizović ističe da se najveći broj intervencija koje imaju u ljetnom periodu, odnosi na paljevine niskog rastinja i trave.

-Najčešće intervencije se odnose na paljevine niskog rastinja i trave i požari kontejnera. Nesavjesno ljudi odlažu smeće, deponuju spužve ili otpad iz kuće koju renoviraju i jednostavno dođe do zapaljenja, dodao je Muflizović.

Općinsko vijeće Kakanj je prije nekoliko godina donijelo odluku kojom je propisano da svako spaljivanje bez pismenog odobrenja civilne zaštite će biti kažnjivo prema kaznenim odredbama pomenute odluke i drugim zakonskim propisima. U slučaju da se primijeti nekontrolisano širenje vatre, dužnost svakog građanina je da pokuša ugasiti vatru ako neće ugroziti svoj i tuđi život, te odmah obavijesti vatrogasce na broj 123 i policiju 122, da bi se spriječile neželjene posljedice i sankcionisali prekršioci zakona.

Continue Reading