Connect with us

KAKANJ

Sredstva ZDK za dva infrastrukturna projekta u Kaknju

17.08.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Za realizaciju kapitalnih projekata drugim nivoima vlasti iz oblasti cestovne infrastrukture, putem Ministarstva za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoline ZDK, ove su godine opredijeljena sredstva u ukupnom iznosu od 2.869.314 KM. Općini Kakanj sredstva su dodijeljena za rekonstrukciju ceste Vrheblje-Jehice u iznosu od 169.261 KM, te izgradnju trotoara uz regionalnu cestu R 466 i 445 u iznosu od 79.334 KM.

Sredstva su isplaćena u skladu sa Odlukom Vlade koja je donesena na prijedlog Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, a nakon donošenja Programa utroška budžetskih sredstava i provedenog Javnog poziva za realizaciju kapitalnih projekata, koji uključuju rekonstrukciju i sanaciju cestovne infrastrukture prema značajnim turističkim mjestima, povećanje sigurnosti kretanja pješaka u saobraćaju te otklanjanje arhitektonskih barijera radi poboljšanja pristupačnosti za invalidna lica.

-Imamo jako puno projekata oni se odnose i na privredne djelatnosti ali i neke druge koje opštine smatraju svojim prioritetom. U tom smislu vodimo računa da to bude ravnomjerna raspodjela za područje cijelog kantona prema opštinama koje imaju  pravo aplicirati, u odnosu na broj stanovnika, privredu, u odnosu na ono što je potreba tih opština, istakao je u izjavi za NTV IC Kakanj, Nezir Pivić premijer ZDK.

Općina Kakanj je u okviru Javnog poziva za realizaciju kapitalnih projekata aplicirala za projekat izgradnje trotoara uz regionalnu cestu R 466 i 445 s ciljem povećanja sigurnosti kretanja pješaka u saobraćaju.

-Mi smo aplicirali na nekoliko projekata, jedan od projekata je uređenje trotoara na području regionalne saobraćajnce. Mi smo aplicirali za tri pozicije, jedna od pozicija je u Donjem Kakanju na mostu koji skreće prema samim Tičićima uz regionalu. Druga lokacija je od Karaulskog polja prema skretanju za Donji Kakanj i treća lokacija jeste kod škole u Brežanima pa prema Haljinićima. Za te projekte odobreno je 80.000 KM. Još uvijek ne znamo koliko su koje lokacije definisali da možemo isfinansirati, istakao je u izjavi za NTV IC Kakanj Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

U okviru programa koji je namjenjen projektima rekonstrukcije i sanacije cestovne infrastrukture do značajnih turističkih mjesta na području ZDK Općina Kakanj aplicirala je za projekat rekonstrukcije ceste Vrheblje-Ponijeri, MZ Brnjic.

-Tu je odobreno 170.000 KM uz učešće lokalne zajednice. U oba projekta je planirano učešće i Općine Kakanj. Sredstva su već doznačena, moram kazati i prebačena na račun Općine Kakanj. Ono što sada slijedi je pokretanje javne nabavke od strane Zavoda za planiranje i izgradnju Općine Kakanj, a onda poslije provedene javne nabavke ide i sama izgradnja ovih projekata, istakao je Bajtarević.

I ovi projekti koji će se realizovati značajno će unaprijediti cestovnu infrastrukturu na području općine Kakanj za koje je Vlada ZDK izdvojila oko 250.000 KM.