Connect with us

KAKANJ

Oprezno sa upotrebom klima uređaja

17.08.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Izuzetno visoke temperature ovog ljeta dovele su do značajnog povećanja upotrebe klima uređaja. Dok nam s jedne strane pomažu da rashladimo prostore u kojima boravim o, stručnjaci pak zbog prekomjerne i nepravilne upotrebe upozoravaju na njihovu štetnost.

Jedan od najefikasnijih načina da usljed visokih temperatura koje su zabilježene ovog ljeta snizimo temperaturu prostora u kojima radimo, boravimo pa i vozimo se je upotreba rashladnih uređaja-klima. Iako imaju određene benefite, stručnjaci ističu da je potrebno obratiti pažnju prilikom njihove upotrebe kako bi se izbjegle moguće negativne zdravstvene posljedice.

-Visoke temperature tokom ljeta a u kombinaciji sa nepravilnim korištenjem klima uređaja mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema posebno kada dolazi do naglih promjena temperature prilikom izlaska iz rashlađenog automobila na vreo zrak obzirom da u tom momentu dolazi do naglog sužavanja ili širenja krvnih sudova. Kao posljedica može se javiti ortostatska hipotenzija odnosno nagla promjena temperature može dovesti do naglog pada krvnog pritiska što uzrokuje vrtoglavicu, zamagljen vid pa čak i gubitak svijesti, istakla je u izjavi za NTV IC Kakanj, dr. Elma Kuduzović rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja INZ.

Posebnu pažnju prilikom upotrebe rashladnih uređaja, ističe dr. Kuduzović, trebale bi obratiti osobe sa kardiovaskularnim problemima i hronični bolesnici.

-Kod osoba sa postojećim srčanim problemima ove promjene mogu izazvati dodatni stres na srce povečavajući rizik od angine pektorisa ili srčanog udara. Također, termalni stres može izazvati pregrijavanje tijela što može dovesti do tolotnog udara, stanja koje zahtjeva hitnu medicinsku intervenciju. Imajte na umu također da je jako važno redovno čistiti i servisirati klima uređaje jer u koliko ovo ne budete praktikovali pod rizikom ste od mnogih bolesti, uključujući legionarsku bolest jer je riječ o tipičnoj, atipičnoj upali pluća koju uzrokuje bakterija legionella pneumophila, istakla je dr. Kuduzović.

Ukoliko se ipak koriste klima uređaji potrebno  je obratiti pažnju i temperaturu podesiti na nešto malo nižu u odnosu na onu u prostoriji kako se ne bi osjetila drastična razlika, izbjegavati direktno puhanje klima uređaja u vaše tijelo te ih redovno servisirati kako bi se izbjeglo nakupljanje prašine koja loše utiče na zdravlje ljudi. Sve su ovo mjere, ističe dr. Kuduzović koje je potrebno poduzeti kako bi se smanjio rizik od zdravstvenih problema tokom ljetnih vrućina i osiguralo da klima uređaji budu korisni a ne štetni za zdravlje ljudi.

Continue Reading