Connect with us

KAKANJ

OIK provodi pripreme za predstojeće lokalne izbore

20.08.2024.
ntvic.ba (N.B.)

Općinska izborna komisija Kakanj intenzivno provodi aktivnosti na pripremama za predstojeće lokalne izbore. Ove godine Općinska izborna komisija bila je obavezna izvršiti ukrupnjavanje biračkih mjesta, a tamo gdje se ukazala potreba formirana su nova biračka mjesta. Prema odluci Centralne izborne komisije BiH lokalni izbori bit će održani u nedjelju, 06. oktobra.

U okviru priprema za predstojeće lokalne izbore Općinska izborna komisija Kakanj donijela je Odluku o određivanju redovnih biračkih mjesta.

Po Odluci CIK BiH obaveza je bila izvršiti ukrupnjavanje biračkih mjesta. U skladu s tim, u odnosu na prethodni izborni ciklus, broj biračkih mjesta na području Kaknja smanjen je za devet.

-Kompletno područje Brnjica sada je na dva biračka mjesta, to je biračko mjesto Brnjic i to je biračko mjesto Krševac. Sva ostala biračka mjesta su pripojena u ova dva biračka mjesta, tako da su Hodžići i Krševac jedno, a Hrastovac, Starposle, Bašići, Brnjic, Dubovo Brdo su drugo biračko mjesto. Spojili smo i Seoce i Bištrane, Poprženu Goru smo dodijelili Bilješevu, Karaulsko Polje smo dodijelili Podvardi, izjavio je za NTV IC predsjednik OIK Ernad Čizmić.

I dok je na rubnim područjima došlo do smanjenja broja biračkih mjesta u gradskom i prigradskom području došlo je do formiranja novih biračkih mjesta, kako bi se prekobrojna biračka mjesta rasteretila.

-Imamo novo biračko mjesto Varda dva, dakle svi građani koji su sa Varde, a do sada su glasali na biračkom mjestu Podvarda, ovaj put će glasati na Vardi. Više nemamo Varda A i Varda B biračko mjesto nego Varda jedan i Varda dva. Zatim smo oformili novo biračko mjesto Plandište dva, taj dio smo morali rasteretit, tako da sada imamo Plandište jedan, Plandište dva i Stara jama, a ova tri biračka mjesta bit će smještema u prostorije Mještovite srednje škole. Iz biračkog mjesta Doboj OŠ 15. april, zbog prekobrojnosti biračkog mjesta, izdvojili smo Koprivnicu, dodao je Čizmić.

Odluka o određivanju redovnih biračkih mjesta, preko Centra za birački spisak, proslijeđena je prema svim predsjednicima mjesnih zajednica, a birači preko aplikacije CIK mogu provjeriti svoje mjesto glasanja.

-Birači mjesto glasanja mogu provjeriti preko aplikacije CIK, a bit će otvoren i broj za provjeru na koji se pošalje matični broj i dobije lokacija glasanja. Centralni birački spisak zaključuje se 22. augusta, nakon čega više neće biti nikakvih izmjena, naglasio je Čizmić.

Pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima u Kaknju će imati nešto preko 34.000 građana, potupni podaci bit će dostupni nakon zaključivanja Centralnog biračkog spiska.

Na oktobarskim izborima birači će odlučivati o novim gradonačelnicima i načelnicima općina, te o zastupnicima u gradskim i općinskim vijećima.

Continue Reading