Connect with us

KAKANJ

Održan tradicionalni Mevlud u džematu Luka

02.09.2024.
ntvic.ba (S.I.)

MIZ Kakanj i džematski odbor džemata Luka proteklog vikenda, a prve nedjelje u mjesecu septembru tradicionalno, upriličili su Mevlud u čast šehida džemata Luka ali i svih šehida u BiH. Mevludski program su izveli imami Medžlisa, a prigodnim predavanjem prisutnima se obratio Sulejman ef. Čeliković, magistar islamskih nauka.

Na spomen česmi koja je izgrađena na Mostu šehida koji je dobio ime po 14 hrabrih sinova ovoga džemata,uklesana su njihova imena. Oni su svjedoci do Sudnjega dana da se domovina i vjera brane životima. Vjera je jasna i vjernici duboko vjeruju da su šehidi živi i da uživaju u blagodatima koje im je dao Onaj na čijem su putu dali živote.

Džemat Luka ih ne zaboravlja i na ovaj način se podsjete svi zajedno na njihovu časnu borbu, a obavezu čuvanja slobode živima.

-Svakako se u ovom trenutku prisjećamo i svih ostalih šehida BiH i svih šehida u cijelom svijetu, ali nama je danas prvenstven cilj da osvježimo sjećanje na ovih naših 14 šehida. Allahovom voljom je tako da su oni odabrani kao šehidi, a u isto vrijeme jednu veliku zahvalnost dugujemo i svim našim borcima, gazijama koji su preživjeli rat i koji su danas živi svjedoci tih događaja i mi se njih svakako kroz razne ove vidove prisjećamo, njima smo isto zahvalni i molimo Allaha dž.š. da sve skupa nagradi, kako šehide tako i naše gazije, borce, rekao je za NTV IC imam džemata Luka, Mustafa ef. Agić.

-Obzirom da sam i ja tu odrastao i da sam tu, evo blizu je bio nekad koš, igrali košarke sa velikim dijelom ovih naših momaka kojima danas evo pokušavamo da se sjetimo njihovih imena i dovu činimo. Znam ih iz tih vremena i na neki način ta sjećanja se čuvaju i bude i drago mi je zbog toga da imamo tako lijepa sjećanja i da mi kao džemat evo u potpunosti svoj zadatak ispunjavamo već godinama. Evo i danas, čitav džemat je na nogama, svi su, ko god je blizu mosta u ovom džematu osjeća ovaj mevlud i na neki način se uključio. Molim Allaha dž.š. da ih zato nagradi, a svakako mi službeno kao imami, kao Medžlis smo u obavezi ali u isto vrijeme i počašćeni da možemo ovako imati ove događaje i na bazi ovih momenata svoju vjeru jačati i inspiraciju neku novu doživjeti, neke nove pravce u životu odrediti. Ja vjerujem ako Bog da da ćemo mi iz dana u dan biti  kao vjernici, kao društvo  i kao ljudi sve bolji i bolji, naglasio je glavni imam MIZ Kakanj mr. Zakir Ljubović.   

Ovi su momci bili aktivni dio džemata i usvajali su znanja od najboljih alima, naučili kako se brani vjera i čast i kako se čuva sve ono što je u Islamu sveto.

-Ovo je opet jedan poseban osjećaj za mene obzirom da su to sve učenici iz mekteba i posebna jedna vrijednost je da su se ti učenici sjetili da svake evo godine prouče hatmu onima koji su do njih sjedili u klupi, dakle nekoliko godina, u kome su spoznavali Uzvišenog Gospodara, vrijednosti ovoga svijeta, a svakako i borbe na Allahovom putu. I da budem iskren, ja sam i ponosan na ono što su oni učinili, oni su bezrezervno, odmah na početku shvatili vrijednost odbrane svoje domovine, svoje vjere, časti, svoga naroda i dostojanstva koje bi trebao da ima i na tom putu oni su položili svoje živote. Na temeljima tih vrijednosti mi treba da gradimo svoju sadašnjost i svoju budućnost, riječi su nekadašnjeg imama džemata Luka mr. Sulejmana ef. Čelikovića.

Porodice ih nikada neće zaboraviti, ali i svi oni koji znaju cijeniti slobodu koju uživaju. Šehidi imaju svoje mjesto koje im je Gospodar obećao i kako reče brat šehida Harisa Ljubovića, ovakvi su mevludi podsjećanje nama, živima.

-U svakom slučaju kao brat jednog od šehida, po krvi, a svakako i drugi su šehidi povezani sa nama i mi sa njima, posebnu zahvalnost izražavam ljudima koji dođu u kuću gdje još žive roditelji ili supruge i djeca tih naših šehida i zbog tih šehida poselame i otvore vrata i pitaju kako su.Njima to mnogo znači, to je nemoguće dočarati, nemoguće opisati, nemoguće na bilo koji ljudski način iznijeti tu radost koju te porodice imaju, a s druge strane Allah dž.š.je tu, pored njih, to mi znamo, tako da ko god dođe i otvori vrata ili poselami ili zbog Mevluda koji je u čast šehida dođe na Mevlud, Allah dž.š. će ga sigurno adekvatno nagraditi i to onako kako svako želi na najbolji mogući način, naglasio je glavni imam.  

Ovo su pozitivni primjeri u kakanjskim džematima a ima ih mnogo, kako se čuva sjećanje na hrabre sinove domovine. Bez obzira na vrijeme koje neumitno teče , ovakvi programi sjećanja neće dozvoliti da generacije koje dolaze ne znaju ko su bili šehidi i šta su za vjeru i državu, slobodu uradili. Dok ima onih koji imaju ideju da ovakve skupove održavaju, uče hatmu pred duše šehida, bit će i generacija koje će to isto nastaviti.

Continue Reading