Connect with us

KAKANJ

Saopštenje za javnost: Pojašnjenja u vezi realizacije prve debatne emisije NTV IC

19.09.2024.
ntvic.ba

Nezavisna televizija IC, u skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i Pravilnikom Centralne izborne komisije BiH o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora, 21.08.2024. godine uputila je poziv političkim subjektima da izvrše prijavu za učešće u debatnim emisijama NTV IC, kako bismo bili u mogućnosti blagovremeno izraditi plan realizacije istih.

U pozivu se na nekoliko mjesta, u smislu učešća u debatnim emisijama, navodi „politički subjekti, odnosno kandidati“.

Budući da nam je u toku priprema za realizaciju debatnih emisija od strane jednog političkog subjekta dostavljena informacija da će njihov predstavnik u emisiji biti osoba koja nije aktivni učesnik izbornog procesa, a koja trenutno obavalja javnu funkciju, NTV IC je o ovom pitanju potražila pojašnjenja u Regulatornoj agenciji za komunikacije.

Odgovor RAK-a dobili smo na dan realizacije debate (17.09.2024. godine) u poslijepodnevnim satima, iz odgovora nismo mogli zaključiti da je navedenim Zakonom niti Pravilnikom definisano ovo pitanje, te smo smatrali da nemamo zakonsko uporište da onemogućimo učešće predstavnika političkog subjekta u toj debatnoj emisiji.

Međutim, u odgovoru RAK-a se, također, navodi da smo dužni „omogućiti ravnopravno učešće i jednak pristup svim političkim subjektima“ što smo, smatramo, načinom vođenja emisije to i uradili.

U preporukama RAK-a navedeno je i to da „učešće u debati osoba koje nisu aktivni učesnici u ovom izbornom procesu, a pritom još obavljaju i značajne javne funkcije, dovodi do neravnopravnog tretmana ostalih političkih subjekata, odnosno njihovih kandidata u debati“.

Zbog nedoumica koje su se pojavile u javnom prostoru već za vrijeme emitovanja debatne emisije i nakon njenog emitovanja, želimo obavijestiti javnost da je NTV IC poduzela sve poterbne aktivnosti da svakom učesniku u debatnoj emisiji obezbijedi pravičan i jednak tretman.

Ovim putem od političkih subjekata, a na osnovu preporuka RAK-a, tražimo da ispoštuju navedene preporuke, te u naredne debatne emisije delegiraju osobe koje su aktivni učesnici izbornog procesa.

Smatramo da smo dužni dati pojašnjenja i u vezi broja učesnika u debatnoj emisiji.

Naime, na društvenim mrežama pojavile su se objave u kojima kandidati Demokratske fronte obavještavaju javnost da su izuzeti od učešća u prvoj debatnoj emisiji.

Političke subjekte podsjećamo da smo u navedenom pozivu od 21.08.2024. godine naglasili da je prijave za učešće u debatnim emisijama potrebno dostaviti pismenim putem. Također, podsjećamo da smo političkim subjektima 10.09.2024. i 11.09.2024. dostavili rasporede debatnih emisija, kao i predračune.

Pismenu prijavu za učešće u prvoj debatnoj emisiji od strane političkog subjekta DF nismo dobili, te politički subjekt DF za učešće u prvoj debatnoj emisiji nije uvršten u raspored. Naglašavamo, nismo dobili niti reagovanje političkog subjekta na dostavljeni raspored niti na dostavljeni predračun, iz kojih je vidljivo da su planirani samo za učešće u trećoj debatnoj emisiji.

Na kraju, od svih sudionika izbornog procesa očekujemo da do kraja izbornog procesa poštuju demokratske principe, pozitivne zakonske propise i poštuju medijske slobode.

Nezavisna televizija IC