Connect with us

KAKANJ

JP Grijanje: Počele su pripreme sistema za novu sezonu grijanja

20.09.2024.
ntvic.ba (A.K.)

U JP Grijanje Kakanj u toku su posljednje pripreme za početak nove grijne sezone. Hladne probe sistema daljinskog grijanja su već počele tako da bi sistem do prvog oktobra trebao biti spreman za isporuku toplotne energije potrošačima.

JP Grijanje Kakanj provodi posljednje pripreme pred predstojeću grijnu sezonu. Proba mreže i toplotnih izvora već je počela i trenutno su u toku hladne hidraulične probe koje će trajati do 26. septembra nakon čega počinju tople probe, koje će trajati do 30. septembra.

-Sama dinamika punjenja i proba na sistemu daljinskog grijanja zavisi od problema koji se eventualno mogu pojaviti. Ovdje prije svega mislimo na puknuća koja je potrebno sanirati i tek nakon toga nastaviti s punjenjem i probama na sistemu. Samo punjenje i probe na sistemu daljinskog grijanja se odvijaju u više faza. Prva faza je već završena, punjenje vrelovoda i hladna hidraulična proba. Nakon toga ide druga faza,   punjenje to je punjenje toplovodne mreže i hladne hidraulične probe i punjenje unutrašnjih instalacija grijanja, istakao je u izjavi za NTV IC Kakanj, Husein Čizmić, Šef Službe distribucije i održavanja JP Grijanje Kakanj.

Iz JP Grijanje napominju korisnike da ukoliko se jave problemi na njihovim instalacijama grijanja tokom proba iste prijave u JP kako bi se na vrijeme sanirali kvarove odnosno obustavila ispitivanja na tom dijelu mreže. U objektima kolektivnog stanovanja, odnosno stambenim zgradama, za sve eventualne poteškoće u vezi grijanja nadležni su upravitelji tih objekata.

-Svi potrošači koji su na sistemu daljinskog grijanja trebaju obratiti pažnju na unutrašnje instalacije grijanja i u koliko uoče bilo kakav kvar treba da nazovu dežurnu Službu grijanja, da bi mi mogli prekinuti sa dijelom sistema na kojem se pojavio problem. Obzirom da se tokom hladne hidraulične probe javljaju problemi, pored instalacija koje su u nadležnosti JP Grijanje svi vlasnici svojih prostora kao i zajedničke instalacije trebaju rješavati preko upravitelja a vlasnici svojih prostora trebaju samostalno rješavati ukoliko dođe de nekih poteškoća, istakao je Čizmić.

Nakon što se završe i tople probe i otklone sve potencijalne poteškoće na sistemu daljinskog grijanja ovogodišnja grijna sezona bi trebala početi na vrijeme.

-Nadamo se da će sve ove probe ispitivanja sistema proteći bez većih problema tako da bi mogli startati sa sezonom na vrijeme kako je i planirano. Nadamo se da će ova sezona da krene na vrijeme i da nećemo imati većih problema i da će isporuka toplotne energije prema krajnjim potrošačima biti uredna i kontinuirana, naglašava Čizmić.

Iz ovog preduzeća naglašavaju da su izvršene sve pripreme i nužne sanacije te osigurani svi uslovi za uredno snabdjevanje toplotnom energijom u narednoj sezoni. Nadležne ekipe te tehničko osoblje će i u narednom periodu raditi na održanju sistema u optimalnim uslovima, poručeno je iz JP Grijanje.

Continue Reading