Connect with us

ZE-DO KANTON

Jednokratna pomoć za 8.160 korisnika egzistencijalne naknade i ratnih vojnih invalida, poljoprivrednicima poticaji u iznosu od 1,7 miliona KM

20.09.2024.
ntvic.ba

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja, usvojila je odluku o isplati jednokratne pomoći korisnicima kantonalne egzistencijalne naknade te ratnim vojnim invalidima korisnicima lične invalidnine s područja ovog kantona.

Premijer Pivić je rekao da će ovu naknadu dobiti 8.160 korisnika, a jednokratna pomoć iznosi 200 KM po korisniku.

-Smatramo da je ovo jedna opravdana odluka iz razloga što moramo pomoći pripadnicima boračke populacije u ovim vremenima kada imamo rast cijena, inflaciju…Time pokazujemo brigu za sveukupnu populaciju na području ZDK-a, jer smo posebnu pažnju posvetili našim uposlenicima, a dodatnu brigu i za korisnike egzistencijalne naknade i RVI – rekao je premijer Pivić.

Ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica napomenuo je da će za ovu namjenu biti opredjeljeno oko 1.632.000 KM.

– Iznos naknade je ove godine uvećan, a naknadu će dobiti 2.940 demobiliziranih branilaca korisnika kantonalne egzistencijalne naknade i 5.220 ratnih vojnih invalida korisnika lične invalidnine – rekao je ministar Sirovica.

Vlada ZDK je izdvojila oko 1.700.000 KM za poticaje poljoprivrednim proizvođačima, a podrška će ovog puta biti isplaćena pčelarima, uzgajivačima goveda i svinja, proizvođačima gljiva, jagodičastog voća…

Donesena je i odluka o restrukturiranju troškova za Kantonalnu bolnicu Zenica, a sredstva u iznosu od 9.200.000 KM preusmjerena su za nabavku opreme koja će, naglasio je premijer Pivić, biti značajna za ovu ustanovu.

– Ranije smo se opredijelili za izgradnju novih infrastrukturnih objekata KBZ-a, a ovim pokazujemo da smo opredijeljeni da nabavimo i kvalitetnu opremu za rad ljekara i osoblja najvažnije kantonalne zdravstvene ustanove – rekao je premijer ZDK.

Vlada je, na prijedlog Ministarstva za privredu, na ovoj sjednici opredijelila poticaj za učešće na sajmovima u iznosu oko 48.000 KM. Nakon provedenog drugog ovogodišnjeg javnog poziva za subvencioniranje učešća preduzeća na sajmovima, komisija je kao uredene prijave prihvatila 22 aplikacije.

– Većina ovih preduzeća će biti učesnici sajmova u Tešnju (25.-29. septembra) i u Zenici (1.-05. oktobra). Očekujemo da će ta dva naša sajma, a posebno se radujemo što je naš ZEPS vraćen u Zenicu i što smo bili jedni od inicijatora.

Bili smo direktno uključeni u razgovore i pregovore za iznalaženje zemlje partnera za ZEPS i, zajedno s premijerom Pivićem, bio sam u Turskoj u posjeti Istanbulskoj privrednoj komori. Uspjeli smo dogovoriti da Istanbulska privredna komora, da Republika Turska, bude zemlja partner na ZEPS-u.

To nas posebno raduje, što njihov veliki broj vodećih kompanija dolazi na ZEPS. Dolazi i njihovo moderno vozilo Togg – rekao je ministar za privredu Samir Šibonjić, naglasivši da će ovih desetak dana biti svojevrstan “festival privrede u ZDK-u”.

Napomenuo je da je Vlada ZDK za podršku organizaciji sajmovca i učešće privrednih subjekata na drugim bh. sajmovima i sajmovima u inostranstvu opredijelila rekordnih 500.000 KM.

Press služba ZDK

Continue Reading