Connect with us

KAKANJ

Medžlis IZ Kakanj: U toku akcija prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode

22.10.2024.
ntvic.ba (A.K.)

I ove godine Društvena briga MIZ Kakanj, a na inicijativu Rijaseta IZ u BiH, organizuje prikupljanje zekata na poljoprivredne proizvode. Akcija traje od 19.10. do 27.10.2024 godine. Islamski učenjaci stava su da je davanje zekata na poljoprivredne proizvode stroga dužnost. Nakon završene akcije svi prikupljeni poljoprivredni proizvodi kao i ranijih godina bit će uručeni socijalnim kategorijama našeg društva te ljudima u potrebi.

Zekat postaje strogo obevazan kada poljoprivredni proizvodi sazriju, a izdvajanje na ime zekata na poljoprivredne proizvode je na dan žetve i berbe proizvoda. Poljoprivredni proizvodi odnose se na oblasti ratarstva, povrtlarstva, voćarstva, gljivogojstva, pčelarstva i drugih sitnih grana poljoprivrede. Iz ovoga možemo zaključiti da se zekat daje na sve ono što raste iz zemlje. Bitno je da je plod sa zemlje koju čovjek redovno obrađuje i da se s nje ubiru plodovi.

– Što se tiče zekata na poljoprivredne proizvode to zavisi od sredine gdje se živi, šta tamo uspjeva. Proteklih godina se u Kaknju najviše prikupljao krompir, luk, grah a zavisno od godine i med. Mi imamo mnogo pčelara u Kaknju koji izdvajaju zekat na med. Ima i onih koji žele da ispoštuju i ispune svoju obavezu prema zekatu na poljoprivredne prozvode pa građani kupe određene artikle kako bi na taj način očistili svoj imetak, kako bi osigurali svoj imetak prema preporuci Muhammeda a.s. i kako bi zaštitili sebe, svoju porodicu i svoj imetak dajući zekat, naglašava Kovač.

Zekat se na našim prostorima izdvaja, odnosno prikuplja na organiziran način, institucionalno u okviru Islamske zajednice. Svake godine se putem džemata vrši akcija organiziranog prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode. Ako se zekat na poljoprivredne proizvode izdvaja u naturi, dosadašnja je praksa da se to daje nekoj od Medresa za potrebe ishrane učenika. Ukoliko se ipak izdvaja u protuvrijednosti, onda se taj iznos uplaćuje isključivo u fond Bejtu-l-mal.

– Mi svake godine prikupljeni zekat u MIZ Kakanj otpremimo u nama najbližu Medsresu „Osman ef. Redžović“ u Gračanici. Taj zekat služi i kao hrana učenicima Medrese, a svakako jedan dio zekata ide u naš kakanjski Merhamet. Ranijih godina imali smo praksu da dio zekata izdvojimo i za Dom porodica u Zenici, Dom za djecu bez roditeljskog staranja, te druge ustanove, istakao je u izjavi za NTV IC Kakanj,  Ahmed Kovač, koordinator Odjela za društvenu brigu MIZ Kakanj.

Trenutno je u toku akcija, a naši poljoprivrednici i do sada su aktivno učestvovali i na ovaj način izdvajali dio svog imetka. Kada je riječ o kakanjskim džematima prema evidenciji Odjela za društvenu brigu MIZ Kakanj posebno se ističe džemat Zagrađe.

– Mi smo do sada imali lijep odziv naših građana. Mogu da izdvojim džemat Zagrađe koji već godinama u nazad ima najviše zekata na poljoprivredne proizvode. Njihov zekat je zaista raznovrstan i mislim da nema te kulture koju su posijali, a da se ne nađe u njihovom izdvajanju. Mi od tih proizvoda formiramo i pakete koje podijelimo našim socijalno ugroženim džematlijama, ističe Kovač.

Prihode sa zemlje na koju se daje porez obavezno je i davanje zekata. To znači da davanje poreza ne isključuje obavezu davanja zekata.

Continue Reading