Connect with us

KAKANJ

Učenici kakanjske Gimnazije realizuju značajne projekate kroz vannastavne aktivnosti

23.10.2024.
ntvic.ba (M.K.)

Učenici Gimnazije “Muhsin Rizvić” iz Kaknja realizuju značajne projekte u okviru vannastavnih aktivnosti,  koji se odnose na različite oblasti i na  taj način daju doprinos razvoju lokalne zajednice.  Nedavno su realizovali projekat Open Skay School zahvaljujući kojem su kreirali učionicu u dvorištu škole. Također, grupa učenika je učestvovala u projektu pod nazivom Noć u muzeju, koji je podrazumijevao i realizaciju radionica, te brojna istraživanja.

„Mladi heroji – Osnaživanje mladih u BiH na nivou zajednice“ naziv je projekta koji imaplementira Udruženje izbornih zvaničnika u BiH zahvaljujući sredstvima Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike. Ovaj projekat je dio obrazovnog programa koji ima za cilj povećati učešće mladih u javnom životu na lokalnom nivou i doprinijeti funkcionalnosti lokalne vlasti u Bosni i Hercegovini na temelju aktivnog učešća mladih građana. Zahvaljujući učešću u ovom projektu, učenici Gimnazije “Muhsin Rizvić” iz Kaknja realizovali su svoju ideju i u školskom dvorištu kreirali učionicu na otvorenom.

– Na ideju smo došli tako što se ona prvo javila kao potreba, zato što naša škola ima lijepo i prostrano dvorište ali ono nikada nije bilo dovoljno iskorišteno. Iz tog razloga smo željeli iskoristiti taj potencijal i kreirati adekvatno uređen prostor za boravak naših učenika, izjavila je za NTV IC Kakanj Amna Husika učesnica projekta.

Nakon završenih edukacija i praktičnog dijela, učenici su uočili ono što bi moglo unaprijediti njihov boravak u školskom dvorištu, te od paleta izradili klupe. Danas u ovom dvorištu u slobodno vrijeme borave učenici, gdje imaju priliku za druženje i čitanje.

– Uvijek uradimo to mapiranje grada , da vidimo šta je problem u našem gradu, ali se zadržimo u krugu škole. Ovaj put smo vidjeli da imamo jako lijepo dvorište, međutim nismo ga adekvatno iskoristili, tako da smo odlučili raditi stolice sa paletama, odmosno Open Skay School. Nama je bilo najjednostavnije dovesti majstore, međutim poenta je da uključimo učenike. Najjednostaviniji način da se oni ne povrijede jesu palate, istakla je Alma Mahmutović prof. sociologije.

Ovaj projeklat je nastavak dosadašnjih aktivnosti učenika, jer su prošle godine realizovali izgradnju parking prostora za bicikla. Pored ovog, grupa učenika je učestvovala u projektu pod nazivom “Noć u muzeju” u sklopu kojeg su održane brojne radionice i istraživanja.

– Prvi dan smo prošli kroz četiri radionice , istraživali smo svijet vodozemaca i gmizavaca, radili smo nakit od vune i drugih materijala i na kraju smo se stavili u ulogu konzervatora gdje smo iskazali tu važnost očuvanja kulturne baštine BiH. Drugi dan smo obišli sve prostorije muzeja i najzanimljivije je bilo što smo improvizovali svoje spavaonice. Pred samo spavanje imali smo priliku da sve istražimo. Ono što nas je privuklo u samoj aktivnosti, poput ove, jeste to što smo imali novu priliku da proširimo svoje znanje izvan školskih klupa, izjavila je  Adna Begovac učesnica projekta “Noć u muzeju”.

Gimnazijalci će stečeno znanje podijeliti sa drugim učenicima jer planiraju organizirati sličnu radionicu u svom gradu. Iako je nastavno gradivo opširno, a gimnazija kao obrazovna ustanova od učenika zahtijeva učenje,  posvećenost i organiziranost, učenici ipak rado učestvuju u svim projektima i programima koji se realizuju van školskih prostorija, smatra profesorica Mahmutović.

– Jedno divno iskustvo gdje su pored druženja i istraživanja muzeja, upoznali učenike iz cijele BiH. Mi se trudimo da naši učenici budu uključeni u što više aktivnosti. Nastavni plan je ponekad obiman, i optereti ih u nekom smislu, ali kad odu na takvu aktivnost, projekat, volontiranje, zaista se vidi  da sve to što su naučili znaju i primijeniti. Poenta svih projekata jeste kritičko razmišljanje naših učenika da se znaju snaći sutra u svijetu i da sve što pročitaju ili uče, znaju primijeniti, navela je profesorica Mahmutović.

Dugoročna transformacija društva počinje sa građanskim obrazovanjem mladih generacija. Kroz realizaciju ovakvih projekata mladi uče kako mogu napraviti promjene i postati zainteresovani za dešavanja u javnom životu na lokalnom nivou.

Continue Reading