Connect with us

SERVISNE INFORMACIJE

BiH: Ljetno računanje vremena počinje u nedjelju

30.03.2024.
ntvic.ba

Ljetno računanje vremena ove godine u Bosni i Hercegovini počinje u nedjelju, 31. marta, tako što će se pomjeranjem sata za 60 minuta unaprijed vrijeme u 2.00 sata ujutro računati kao 3.00 sata.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u povodu skorog početka računanja ljetnog vremena obavijestilo je ranije javnost da je u skladu sa Zakonom o računanju vremena propisano da ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u mjesecu martu.

U saopštenju se navodi i važnost pridržavanja standarda sigurnosti i zaštite na radu, posebno u ljetnoj sezoni kada se građani susreću s različitim izazovima. Visoke temperature, izloženost suncu i povećana aktivnost na otvorenom mogu predstavljati rizik za zdravlje radnika, upozorava se.

“Federalno ministarstvo rada i socijalne politike poziva sve poslodavce da na vrijeme poduzmu sve potrebne mjere kako bi osigurali sigurne i zdrave uslove rada za svoje zaposlene tokom ljetnih mjeseci. Ovo uključuje pružanje adekvatne zaštite od vrućine, redovne pauze za odmor i hidrataciju, kao i prilagođavanje radnog rasporeda kako bi se izbjeglo izlaganje najvećim vrućinama tokom ljetnih dana. Svjesni smo da ljetna sezona donosi sa sobom povećanu aktivnost u određenim sektorima, poput turizma, poljoprivrede i građevinarstva. Stoga pozivamo i radnike da budu posebno oprezni i da se pridržavaju propisanih sigurnosnih mjera kako bi zaštitili svoje zdravlje i dobrobit”, navodi se u saopštenju.

U skladu s navedenim, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike će nastaviti pratiti poštivanje zakonskih propisa o zaštiti na radu, te sarađivati sa relevantnim institucijama kako bi se pojačala sigurnost i zaštita na radu svih radnika.

Continue Reading