Connect with us

ZE-DO KANTON

Brojnim sadržajima u Medresi Osman ef. Redžovoć obilježen Dan državnosti BiH

24.11.2023.
ntvic.ba (S.I.)

Medresa Osman ef. Redžović u Gračanici kod Visokog tradicionalno brojnim sadržajima obilježava Dan državnosti BiH. I ove godine su upriličili manifestaciju Dani bosanske kulture  kako bi ovom važnom datumu za BiH, 25. novembru, doprinijeli svojim aktivnostima i promocijom onoga što je svojstveno našoj domovini.

Bogat program ovog značajnog datuma iz naše historije je imao za cilj ponuditi sadržaje koji sa različitih aspekata prikazuju bogatstvo bosanske kulture i tradicije. Tako su i počeli ove godine. Promocijom bosanske kuhinje i upoznavanjem sa tradicionalnim, bosanskim jelima koje su pripremile učenice u saradnji sa svojim najbližim u porodicama i profesoricama.

Upriličili su i edukaciju u streljaštvu vazdušnom puškom, sportske događaje, projekciju domaćeg igranog filma, takmičenje u učenju ezana i svečanost Akademije, na kojoj je predavanje održao glavni imam iz Bratunca, s kojim više od 11 godina Medresa ima saradnju. Mladima je prenio informacije kako se domovina voli i čuva na prostoru gdje žive Bošnjaci u manjem BH entitetu i uputio im poruku.

-U ovoj kući znanja, želim vam reći da se suočite sa izazovima, niko neće uraditi posao koji treba da uradimo umjesto nas. Vi ste oni koji će umjesto, samo za katedrama i pružiti ruku onima koji su u potrebi, ljudi treba da osjete da ste s njima, posebno tamo gdje živi manji broj Bošnjaka.  Tako se voli i čuva naša domovina, rekao je za NTV IC , prof. Elvir ef. Hodžić, gl. imam MIZ Bratunac.

Bogatim programom koji su učenici sa svojim profesorima pripremili dokazali su a to rade već tradicionalno, kako se domovina mora čuvati i voljeti.

-Kad je domovina u pitanju i njena historija, sve je važno. Važni su datumi, simboli, zastave, važno je našu djecu učiti da plaćaju porez državi, da ne bacaju smeće, da vole i čuvaju domovinu, da budu korisni članovi društva i zajednice gdje žive, istakao je za NTV IC dir. Medrese” Osman ef. Redžović”, prof. Dženan Handžić.

Svake godine na ovaj Dan državnosti BiH imamo zadatak zajedno se podsjetiti vlastitog identiteta i prošlosti kako bismo mogli graditi budućnost koja nam pripada, poručili su učenici Medrese sa svečane Akademije.

Continue Reading