Connect with us

ZE-DO KANTON

Dnevni centar Dobrinje predstavio rezultate svog desetogodišnjeg rada

06.03.2024.
ntvic.ba (A.T.)

U Dnevnom centru za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama Dobrinje, danas je upriličeno druženje za novinare, ali i druge goste. Tokom druženja, predstavnici Centra upoznali su prisutne sa postignutim rezultatima ove ustanove kao i planovima za naredni period. Ovom prilikom za sve posjetioce, korisnici Centra su pripremili prigodan ručak.

Dnevni centar Dobrinje u 2024. godini obilježava deset godina postojanja i aktivnog djelovanja. Kako bi javnosti predstavili svoj desetogodišnji rad, te pokazali sve ono što trenutno rade s korisnicima, u Dnevnom Centru je upriličeno druženje s novinarima.

Kako ističe rukovodilac Centra Emir Šišić, na ovaj način su željeli pokazati javnosti sve ono što njihovi korisnici svakodnevno rade.

-Ono što korisnici Centra rade svakodnevno to jest da se bave kuhanjem i sve što se veže za kuhanje, mi smo pokušali danas da pokažemo nekome van Centra. I to nam je primarni cilj, istakao je za NTV IC Emir Šišić, rukovodilac Dnevnog Centra Dobrinje.

Bitno je istaći da su zaposlenici ali i korisnici ovom prilikom pripremili posebne radionice, na kojima su predstavili svoje radove. Mehridžana Buko je trenutno zaposlena na poslovima krojenja i šivenja. Mehridžana je ranije bila korisnik Centra, u kojem su prepoznali njen trud i rad, te je danas angažovana u radu s korisnicima.

-Korisnici uče samostalno da šiju i kroje, također, imamo i mnogo kreativnih tehnika u samoj radionici. Izrađujemo nakit, dekupaž, kao i sapun, naglasila je za NTV IC Mehridžana Buko, radni instruktor u radionici prerade i obrade tekstila.

Ernad Metaj novoimenovani direktor Javne ustanove za djecu i odrasle sa posebnim potrebama Zeničko dobojskog kantona, je istakao da je ova ustanova na nivou kantona pozitivan primjer u Bosni i Hercegovini.

-Ono što Zeničko dobojski kanton ima trenutno, odgovorno tvrdim da nema niko u Bosni i Hercegovini. Naravno da imamo i problema, jer naši kapaciteti ne mogu odgovoriti svim potrebama kantona. Ali u narednom periodu postoji plan kojim ćemo nastojati riješiti probleme, kazao je za NTV IC Ernad Metaj, direktor JU za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama ZDK.

Korisnici Dnevnog  Centra Dobrinje su djeca i odrasle osobe s posebnim potrebama. Rad s djecom je uglavnom usmjeren na terapeutski rad individualno i grupno, dok se rad s odraslim osobama zasniva u vidu radnog osposobljavanja. Trenutno Centar ima 66 korisnika, s kojima svakodnevno rade stučne osobe iz različitih oblasti.

Na kraju je važno istaći da je ovom druženju prisustvovao i načelnik Općine Kakanj, koji je naglasio da će općina i u 2024. godini nastaviti pružati podršku dnevnom Centru Dobrinje. U ovoj godini su planirana budžetska sredstva za rad Centra u iznosu od oko 50 hiljada KM.

Continue Reading