Connect with us

SVIJET

Hamas poziva evropske zemlje da spriječe izraelsku ofanzivu na Rafah

27.02.2024. godine
Agencija Anadolija

Palestinska grupa Hamas pozvala je evropske zemlje da poduzmu mjere kako bi spriječili najavljenu izraelsku ofanzivu na Rafah, na jugu Pojasa Gaze gdje se nalazi 1,4 miliona Palestinaca, prenosi Anadolu.

– Palestinski građani koji su pobjegli u južni Pojas Gaze nemaju gdje otići, upozorio je Njemački kancelar Olaf Scholz.

Hamas je pozdravio takve izjave, dodavši da ih “ne oslobađaju njihove odgovornosti u sprečavanju zločinačkog napada na Rafah… pogotovo jer te  vlade nastavljaju isporučivati oružje” Izraelu.

U saopštenju Hamasa pozivaju se evropske zemlje da “zauzmu praktične i ozbiljne pozicije kako bi spriječile nacistički subjekt da nastavi svoj zločinački rat protiv našeg naroda”.

Također je pozvao evropske vlade da djeluju u skladu s odlukama Međunarodnog suda pravde, koji je pozvao Izrael da zaustavi zločin genocida i etničkog čišćenja nad palestinskim narodom. 

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog upada Hamasa 7. oktobra, ubivši više od 29.782 ljudi i izazivajući masovno uništenje i nestašice potrepština. Vjeruje se da je u napadu Hamasa ubijeno skoro 1.200 Izraelaca.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi. Uprkos naredbi suda, Izrael je nastavio izvoditi napade u Pojasu Gaze, a planirana je i invazija na Rafah, gdje je smješteno oko 1,5 miliona Palestinaca.

Continue Reading