Connect with us

SVIJET

Institucije i države EU obećale 3,3 milijardi eura za Turkiye i Siriju

21.03.2023.
ntvic.ba

Na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji Evropske unije (EU) u ponedjeljak je prikupljeno više od sedam milijardi eura (7,5 milijardi dolara) za podršku Turkiye i Siriji nakon prošlomjesečnih snažnih zemljotresa, a od tog iznosa 3,3 milijarde eura obećale su institucije EU i države članice, javlja Anadolija.

“Ukupna obećanja iznose sedam milijardi eura”, objavio je švedski premijer Ulf Kristersson na kraju Međunarodne donatorske konferencije “Zajedno za narod Turkiye i Sirije”.

Kristersson je rekao da je prikupljanje sredstava postiglo svoj cilj pružanja pomoći, oporavka i rehabilitacije nakon razorne prirodne katastrofe.

Domaćini događaja bili su Evropska komisija i Vlada Švedske, koja je 1. januara preuzela predsjedavanje Savjetom EU.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je rezultate konferencije.

“Hvala vam puno što ste pokazali ljudima u Siriji i Turkiy da nisu sami, da nam je stalo, i da smo tu pomognemo”, rekla je ona.

Na konferenciji za novinare izjavila je da je “tim Evrope”, odnosno institucije EU i države članice, obećao ukupno 3,3 milijarde eura za ljude u Turkiye i Siriji.

Evropska komisija je obećala milijardu eura za obnovu u Turkiye i dodatni paket od 108 miliona eura za humanitarnu pomoć i oporavak u Siriji.

Evropska investiciona banka, podržana budžetom EU, ponudila je i 500 miliona evra zajmova pod povoljnim uslovima Turkiye.

“Baš kao što smo brzo bili uz ljude hitnom podrškom, sada smo uz njih radi oporavka i rekonstrukcije”, rekla je Ursula von der Leyen.

Ona je objasnila da je EU spremna podijeliti svoju stručnost i iskustvo u izgradnji kuća, škola i bolnica otpornih na seizmičke aktivnosti, kao i da radi zajedno na izgradnji ekološki prihvatljivih kuća kako bi se smanjila energetska potrošnja i uticaj na klimu.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru 6. februara pogodila su južne dijelove Turkiye sa epicentrom u Kahramanmarasu.

Broj poginulih u razornim zemljotresima koji su prošlog mjeseca pogodili jug Turkiye povećan je na 50.096.

Više od 13,5 miliona ljudi u Turkiye pogođeno je razornim zemljotresima, kao i mnogi drugi na sjeveru Sirije.​​​​​​

Continue Reading