Connect with us

BIH

Islamska zajednica ponudila pomoć GSS-u kako bi što prije stigli u Tursku i Siriju

07.02.2023.
Agencija Anadolija

Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ je Gorskoj službi spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine (GSS) ponudio pomoć u finansiranju troškova transporta do područja pogođenih razornim zemljotresima “kako bi što prije bili u mogućnosti pomoći unesrećenima”

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini je bosanskohercegovačkim spasiocima ponudila konkretnu pomoć u organizovanju akcije pružanja pomoći stradalim u zemljotresima u Turskoj i Siriji.

Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ je Gorskoj službi spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine (GSS) ponudio pomoć u finansiranju troškova transporta do područja pogođenih razornim zemljotresima “kako bi što prije bili u mogućnosti pomoći unesrećenima”.

– Zanijemili smo pred stravičnim slikama koje nam dolaze iz gradova pogođenih zemljotresima. Izražavamo svoju spremnost da pomognemo braći i sestrama u Turkoj i Siriji. Islamska zajednica je uvijek na raspolaganju unesrećenima i ljudima u potrebi, i naravno da ćemo i ovog puta priteći u pomoć bratskom narodu Turske i Sirije, kako i koliko god budemo u mogućnosti”, rekao je Ibrahim ef. Malanović.

Dodao je da je svaka minuta važna, jer se neko možda još uvijek nalazi ispod ruševina.

Tim Gorske službe spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine (GSS) je okupljen odmah po saznanju o stravičnim posljedicama razornog zemljotresa u Turkoj i Siriji te od ponedjeljka ujutro čekaju spremni za polazak u Tursku kako bi se pridružili lokalnim timovima u spašavanju i pružanju pomoći.

Federalna uprava civilne zaštite ima organizirane specijalizirane jedinice namijenjene za izvođenje složenijih spasilačkih intervencija koje zahtijevaju brzu i efikasnu akciju spašavanja života ljudi i materijalnih dobara te kao pomoć može ponuditi angažiranje USAR tima.

Vlada Federacije BiH je u ponedjeljak na hitnoj telefonskoj sjednici, prihvatajući informaciju o razornim zemljotresima na područjima Republike Turske i Sirije, zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da hitno organizuje upućivanje pomoći Republici Turkoj, ali se još uvijek čekaju procedure za njihovo angažovanje.

Continue Reading