Connect with us

KAKANJ

Kakanjski vatrogasci u ovoj godini imali manji broj intervencija

29.08.2023.
ntvic.ba (A.K.)

Profesionalna vatrogasna jedinica Kakanj tokom ove godine imala je manji broj intervencija u odnosu na isti period prošle godine. I tokom ljetnog perioda, kakanjski vatrogasci su imali manji broj intervencija na gašenju različitih vrsta požara.

U odnosu na prethodne godine u kojima su imali značajan broj intervencija na gašenju šumskih požara, kakanjski vatrogasci u ovoj godini nisu imali znatan broj takvih intervencija. Tome je pogodovalo kišovito vrijeme tokom proljeća, te preventivne aktivnosti na spriječavanju izazivanja požara.

-Ova je godina bila veoma kišovita, tako da je manji broj intervencija. Što se tiče šumskih požara, požara niskog rastinja, ove godine se i preventivno djelovalo putem medija. Građani su upozoreni na spaljivanje korova i ostalog, znači mora se prijavit u službu Civilne zaštite da se dobije odobrenje. Izađe stručna osoba koja će procijeniti da li se smije spaljivati nešto ili ne, kazao je Samir Šahinović, komandir PVJ Kakanj.

Prema riječima komandira Šahinovića, veoma je važno da građani shvate važnost prirodnih resursa i da se prema njima odnose na savjestan i odgovoran način.

-Međutim, opet ima nesavjesnih, pa bi ih ovim putem zamolio da sačuvamo ovo što imamo prirode i prirodnog bogatstva. To je naš zrak, naš kisik i ne treba to uništavat, trebamo gledati da zasadimo neko drvo a ne da ga uništimo. Mi prilikom izlaska na požare, katastrofalno je to kada vidite da jedna mlada sadnica bora od jedno dva metra gori u potpunosti, to je žalosno, dodao je Šahinović.

Važno je naglasiti da pored gašenja različitih vrsta požara, pripadnici profesionalne vatrogasne jedinice Kakanj u svom radu suočavaju se i sa različitim vrstama intervencija koje zahtijevaju njihovu maksimalnu spremnost i opremljenost materijalno tehničkim sredstvima.

U slučaju da se primijeti nekontrolisano širenje vatre, dužnost svakog građanina je da pokuša ugasiti vatru ako neće ugroziti svoj i tuđi život, te odmah obavijesti vatrogasce na broj 123 i policiju 122, da bi se spriječile neželjene posljedice i sankcionisali prekršioci zakona.

Continue Reading