Connect with us

ZE-DO KANTON

Kolektivni ugovor za UNZE bi mogao biti potpisan do kraja januara

19.01.2024.
ntvic.ba

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić najavio je da bi Vlada iduće sedmice trebala dati saglasnost za potpisivanje novog kolektivnog ugovora za Univerzitet u Zenici, nakon što su otklonjene nesuglasice između Sindikata Univerziteta u Zenici i pregovaračkog tima Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

Naveo je da je kolektivni ugovor istekao 15. januara te da bi novi mogao biti potpisan do kraja mjeseca, ističući da je veoma važno da se kolektivni ugovor potpiše jer bi u suprotnom moglo doći do smanjenja plaća pošto ova visokoškolska ustanova nije uskladila Pravilnik o plaćama sa prošlim kolektivnim ugovorom.

– Iz tog su razloga moguća i manja primanja uposlenika na UNZE-u sve dok se ne potpiše novi kolektivni ugovor, a za to odgovornost trebaju preuzeti oni koji su pokušavali da predstave kolektivni ugovor kao nešto što bi značilo ukidanje prava zaposlenika UNZE-a – rekao je premijer Pivić.

Naglasio je da su podsindikalni odbori unutar Univerziteta jasno poručili da žele kolektivni ugovor i da je on prihvatljiv te da onako kako je predložen ne smanjuje nikakva prava.

– Jasno je sada da su to bili samo određeni pokušaji manipulacije menadžmenta UNZE-a, da putem, mogu slobodno kazati, privatnih sindikata, pokušaju zaustaviti potpisivanje kolektivnog ugovora. Smatrali su da treba da ide procentualno povećanje plaće i nekih drugih stvari koje apsolutno nisu bile praktične, a koje su prezentovane uposlenicima UNZE-a u smislu konkretnog umanjenja njihovih prava. Nikad se nije govorilo o umanjivanju prava, nego naprotiv govori se o poboljšanju materijalnog položaja svih zaposlenika – rekao je premijer ZDK.

Predloženim kolektivnim ugovorom predviđeno je linearno povećanje plaća za sve zaposlene za 250 KM, povećanje maksimalnog iznosa naknade za prevoz sa 250 na 350 KM te besplatan doktorski studij za više asistente i asistente Univerziteta u Zenici.

Press služba ZDK