Connect with us

BIH

Kreće prodaja imovine rudnika u FBiH zbog enormnih dugova

25.11.2023.
ntvic.ba

Porezna uprava Federacije BiH, Kantonalni porezni ured Zenica, oglasio je prodaju zaplijenjene imovine dva rudnika u Federaciji BiH.

Prodaja se organizuje radi namirenja dužnih poreznih obaveza poreznog obveznika, putem prve javne aukcije.

Prodaje se imovina Rudnika mrkog uglja “Kakanj” ukupne vrijednosti 6.367.700 KM, izvještava BiznisInfo.ba.

Riječ je o tri lota koja pripadaju pogonu Stara jama. Svaki obuhvata po kuću, zgradu i dvorište, u vrijednosti od po 1,7 miliona KM, 2,1 miliona KM i 2,5 miliona KM, na adresi 7. Muslimanske brigade b.b.

Također se prodaje imovina Rudnika mrkog uglja “Zenica” u vrijednosti od 2.296.200 KM. Riječ je o nekretnini povrišine čak 73.788 metara kvaratnih koja pripada Rudniku Stranjani.

Prva javna aukcija će se održati 7. decembra 2023. godine (četvrtak) u zgradi Kantonalnog poreznog uredu Zenica.

Inače, oba ova rudnika posluju u sastavu Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, te spadaju u najveće poreske dužnike u entitetu.

Prema posljednjim podacima koje su objavljeni, a koji pokazuju stanje na dan 30. septembar ove godine, rudnik Zenica ima dug od oko 150 miliona KM, a rudnik Kakanj oko 91 milion KM, podsjeća BiznisInfo.ba.

Riječ je o listi poreznih obveznika sa iznosom duga po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada. Na toj listi se rudnik Zenica nalazi na 3. a Kakanj na 7. mjestu najvećih dužnika u Federaciji.

Podsjetimo da je Elektroprivreda BiH u periodu januar-septembar 2023. godine, ostvarila gubitak od oko 50 miliona KM. Trend negativnog poslovanja uzrokovanog energetskim, cjenovno-troškovnim i drugim okolnostima, biće nastavljen i do isteka godine.

Negativno poslovanja uzrokovano je prvenstveno kontinuiranim smanjenjem isporuka uglja iz rudnika Koncerna EPBiH u periodu 2020-2022.godina, koje je nastavljeno i do septembra ove godine, povećanjem cijene uglja i troškova njegovog prijevoza, smanjenjem proizvodnje električne energije i bilansnih viškova kojima su, plasiranjem na tržištu, nadoknađivane razlike u odnosu proizvodna – prodajna cijena za javno snabdijevanje.

BiznisInfo.ba

Continue Reading