Connect with us

BIH

Merhamet pokrenuo humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za narod Maroka

12.09.2023.
ntvic.ba (M.K.)

Upravni odbor HO “Merhamet” MDD donio je odluku o pokretanju humanitarne akcije “Pomoć narodu Maroka pogođenom razornim zemljotresom”. Akcija će trajati do 11. oktobra, a provodit će se prikupljanjem novčanih sredstava u svim organizacionim dijelovima HO “Merhamet” MDD u zemlji i inostranstvu. Otvoren je i humanitarni broj na koji građani mogu donirati 2 KM.

Nakon katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Maroko, Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet”, posredstvom turske partnerske humanitarne organizacije IHH, uputio je interventnu pomoć u hrani, vodi i lijekovima na ovo područje. Upravni odbor Merhameta donio je odluku i o pokretanju humanitarne akcije pod nazivom  “Pomoć narodu Maroka pogođenom razornim zemljotresom”, a koja podrazumijeva prikupljanje novčanih sredstava. “Merhamet” je otvorio i humanitarni broj 17061, te građani pozivom na ovaj broj mogu donirati 2 KM.

– Nakon razornog zemljotresa koji je pogodio narod Maroka, Merhamet je pokrenuo akciju prikupljanja novčanih sredstava uplatama na žiro račune otvorene kod ASA Banke, a stanovnici Kaknja uplate mogu vršiti na naš lokalni račun koji imamo. Merhamet je otvorio broj telefona 17061 na  koji građani mogu donirati 2 KM, izjavila je Šefika Osmanbegović sekretar HO “Merhamet” MDD Kakanj.

Građani Bosne i Hercegovine uplate mogu vršiti na broj računa otvoren  u ASA Banci 1347201007213718. Građani Kaknja donacije mogu uplatiti i na žiro račun otvoren u Kaknju 1340200000098182, a sve informacije mogu dobiti na broj telefona Merhameta u Kaknju  032 554 473.

-Ovom prilikom pozivam stanovništvo Kaknja da se uključi u akciju na bilo koji način, pored otvorenih žiro računa u toku sedmice će biti postavljene humanitarne kase u centrima. Oni koji žele uplatiti donacije mogu i lično doći u prostorije Merhameta u Kaknju, istakla je Osmanbegović.

„Merhametove“ humanitarne kase, u toku sedmice će biti postavljene na otvorenim prostorima i punktovima u svim većim gradovima Federacije Bosne i Hercegovine. Ovaj dio akcije realizirat će „Merhametove“ organizacione jedinice. Zemljotres magnitude 7 stepeni po Rihterovoj skali dogodio se u noći 8. septembra u Maroku, sa epicentrom u oblasti El-Huz u Marakešu. Prema procjenama UN-a, više od 300.000 ljudi pogođeno je u Marakešu i na planinama Visokog Atlasa. Gubitak ljudskih života u potresu je porastao na 2.862, a broj povrijeđenih na 2.562. Vlasti strahuju da će se ove brojke povećati. Spasilački timovi nastavljaju potragu za nestalim osobama zarobljenim pod ruševinama. Maroko je do sada prihvatio pomoć Španije, Velike Britanije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Continue Reading