Connect with us

KAKANJ

Ministar odbrane BiH Zukan Helez u posjeti RMU Kakanj

28.06.2024.
ntvic.ba (A.T., N.B.)

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez posjetio je danas RMU Kakanj. Bila je ovo prilika da se ministar informiše o proizvodnim kapacitetima Rudnika, te o planlnovima za naredni period. Ministar se u Kaknju sastao i sa predstavnicima udruženja proisteklim iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, te u Gradskom spomen parku položio cvijeće.

Jedan od najbitnih resursa svake države i resursa odbrane jeste siguran energetski sektor države. Iz tog razloga ministar odbrane BiH Zukan Helez danas je boravio u službenoj posjeti RMU Kakanj. Ministar Helez i predstavnici kakanjskog Rudnika razgovarali su o poslovanju i proizvodnim kapacitetima Rudnika, te o planovima za ostvarivanje uspješnih poslovnih rezultata. RMU Kakanj, istaknuto je, danas je, kao i u proteklom periodu, strateški jedna od najvažnijih kompanija u elektoenergetskom sektoru BiH.

-Kakanj i Zeničko-dobojski kanton, uz Tuzlu i Tuzlanski kanton, su najbitniji energetski bazeni u BiH. Jako je bitno da to vidim kako funkcioniše i koji su problemi, šta treba da pomognemo i sa državnog i sa federalnog nivoa, izjavio je Zukan Helez, ministar odbrane BiH.

Među ostalim izazovima sa kojima se danas suočavaju rudnici, na sastanku ministra Heleza i predstavnika RMU Kakanj istaknuto je i pitanje plaćanja taksi za dizel vozila koja ne ulaze u javni saobraćaj, a koje opterećuju poslovanje rudnika u milionskim iznosima na godišnjem nivou.

-Odluka Vlade jasno glasi da vozila koja ne izlaze na javne puteve nisu dužna plaćati taksu na dizel gorivo u iznosu od 0,40 KM po litru. Rudnik Kakanj na godišnjem nivou potroši 2,5 do 5 miliona litara dizel goriva, što dovodi do milionskog iznosa troška. Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje trebao je provesti odluku Vlade, ali to ni do danas nisu učinili. Sada smo iskoristili priliku da gospodina Heleza zamolimo da se na nivou na kom on djeluje u funkciji zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara iznađe rješenje, izjavio je Iso Delibašić, v.d. diretkora RMU Kakanj.

U Kaknju se ministar sastao i sa predstavnicima boračkih udruženja proisteklim iz odbrambeno-oslobodilačkog rata. Razgovarao o trenutnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u BiH i okruženju. Tokom boravka u Kaknju ministar Helez je u Gradskom spomen parku položio cvijeće.