Connect with us

ZE-DO KANTON

Ministar Šabani i članovi mreže za zaštitu prirode dogovarali način upravljanja zaštićenim područjima

14.06.2024.
ntvic.ba

Ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoline Zeničko-dobojskog kantona, Adnan Šabani primio je predstavnike neformalne mreže za zaštitu prirode BiH. Bio je to drugi sastanak, nakon susreta u maju sa predstavnicima zeničkog „Eko foruma“, tokom kojeg su dogovoreni pravci unaprijeđenja oblasti zaštite prirode, sa naglaskom na neriješeno pitanje upravljanja sadašnjim i budućim zaštićenim područjima na prostoru kantona. 

Ovaj put, predstavljen je ekonomski model upravljanja zaštićenim područjima prirode na nivou Zeničko-dobojskog kantona, sa aspekta funkcionalnosti buduće ustanove, finansijskih pokazatelja njene uspostave i poslovanja, te pozitivnih iskustava iz okruženja.

Autor ove studije, prof. dr Nino Serdarević, istakao je kako je osnivanje i funkcioniranje javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima, predviđeno Zakonom o zaštiti prirode FBiH. 

-Ovo je optimalno i održivo rješenje za realizaciju ciljeva iz europskog i domaćeg okolinskog zakonodavstva, koje predviđa povećanje prostorne zaštite i održivo upravljanje prirodnim i kulturnim vrijednostima u BiH – kaže Serdarević.

Ministar Šabani istakao je svoju ličnu opredjeljenost, kao i  spremnost ministarstva da pokrene aktivnosti na uspostavi formalnih uslova za osnivanje ustanove.

-Ova ustanova u budućnosti treba raditi ne samo na zaštiti prirode i kulturnih vrijednosti Zeničko-dobojskog kantona, nego biti generator razvoja bogatih turističkih i privrednih potencijala kojima se odlikuju prirodne cjeline u našem kantonu – smatra ministar Šabani. 

Za 9. juli dogovoren je prošireni sastanak sa svim relevantnim akterima, tokom kojeg će biti dogovoreni budući formalni koraci u uspostavi javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Zeničko-dobojskog kantona.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK

Continue Reading