Connect with us

BIH

Ministarstvo odbrane BiH: Poziv za humanitarnu pomoć ugroženima od zemljotresa u Turskoj i Siriji

07.02.2023.
Agencija Anadolija

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Zukan Helez uputio je poziv za pružanje humanitarne pomoći ugroženima od zemljotresa u Turskoj i Siriji, javlja Anadolija.

Helez poziva sve državne službenike, zaposlenike, profesionalna vojna lica i civilna lica zaposlena u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, da zavisno od svojih mogućnosti, učestvuju u humanitarnoj akciji prikupljanja novčanih sredstava za pomoć građanima Turkiye i Sirije pogođenim ovom strašnom prirodnom katastrofom, objavio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

– Broj poginulih –

Potpredsjednik Turkiye Fuat Oktay objavio je da je broj poginulih u zemljotresima u Turkiye povećan na 3.419, a povrijeđenih na 20.534.

Uprava za vanredne situacije (AFAD) saopštila je da je u zemljotresima srušeno 5.775 zgrada, a broj prijavljenih, ali još neprovjerenih urušavanja iznosi 11.302.

U područjima pogođenim razornim zemljotresima trenutno je angažovano više od 24.000 spasilaca, medicinskog i drugog osoblja.

U akcijama spašavanja dosad je zbrinuto 338.000 osoba u studentske centre i druge objekte, a ispod ruševina spašeno je više od 8.000 građana.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzincanu 1939. godine.

U Turkiye je zbog razornih zemljotresa proglašena sedmodnevna žalost.