Connect with us

ZE-DO KANTON

MUP ZDK uništio 29 automobila oduzetih od višestrukih povratnika u činjenju saobraćajnih prekršaja

21.02.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Pod nadzorom Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona danas je izvršeno komisijsko uništenje 29 putničkih motornih vozila koja su oduzeta od višestrukih povratnika u činjenu prekršaja u saobraćaju. Ove aktivnosti MUP intenzivno provodi od 2015. godine i od tog perioda do sada oduzeto je više od 1.000 putničkih motornih vozila. Na ovaj način, naglasio je policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK Admir Gazić, policija želi poručiti višestrukim povratnicima u činjenju prekršaja u saobraćaju na koji će način “završiti putnička motorna vozila koja se koriste kao sredstvo izvršenja tih prekršaja”.

U skladu s pravosudnim rješenjima nadležnih sudova, pod nadzorom Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK danas je izvršeno komisijsko uništenje 29 putničkih motornih vozila koja su oduzeta od višestrukih povratnika u činjenu prekršaja u saobraćaju. Kako je istakao policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK Admir Gazić, obilježena su još 22 putnička motorna vozila, koja će ići na prodaju.

-Objavit ćemo javni poziv i moći će se prijaviti samo pravna lica koja će moći otkupiti ta vozila koja se ne mogu registrovati, mogu se koristiti samo za djelove ili staro željezo. Ove aktivnosti intenzivno se provode od 2015. godine i od tog trenutka do danas preko 1000 putničkih vozila je oduzeto, prodato je 180 vozila i 291 putničko motorno vozilo je uništeno, istakao je Admir Gazić-policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK.

-Najčešći prekršaji su upravljanje neregistrovanim motornim vozilom, vožnja pod dejstvom alkohola i dr. teži prekršaji. Kada sud donese pravosnažnu presudu da se neko vozilo uništi ili proda nije bitna njegova vrijednost. Mi smo uništili i vozila koja su bila vrijedna više desetina hiljada KM u ranijem periodu, istakao je Samir Valentić-portparol Uprave policije MUP-a ZDK.

Ovakvim aktivnostima, MUP ZDK želi poručiti svim višestrukim povratnicima u činjenju prekršaja u saobraćaju na koji će način završiti putnička motorna vozila koja se koriste kao sredstvo izvršenja tih prekršaja.

-Uprava policije će u narednom periodu nastaviti sa pojačanim aktivnostima po ovom pitanju i u svakom slučaju kada su ispunjeni svi zakonski uslovi od nesavjesnih vozača oduzimati putnička motorna vozila i nadležnim sudovima upućivati prijedloge za izricanje zaštitnih mjera odnosno trajno oduzimanje putničkih motornih vozila, istakao je Samir Valentić-portparol Uprave policije MUP-a ZDK.

-Ovo je jedna poruka i pokazatelj da respresevnim mjerama policijske agencije mogu sigurno unaprijediti i povećati sigurnost bezbjednosti saobraćaja, istakao je Admir Gazić-policijski komesar Uprave policije MUP-a ZDK.

Iz MUP-a ZDK je istaknuto i to da je saobraćajna kultura na izuzetno niskom nivou, te da poliicija mora provoditi ovakve aktivnosti koristeći se represivnim mjerama te sankcionisati sve prekršioce koji ne poštuju zakonske propise.

Continue Reading