Connect with us

ZE-DO KANTON

Nevrijeme poharalo povrtlare u Visokom, ministar Marić i gradonačelnik Visokog obećali pomoć

21.08.2023.
ntvic.ba

Nevrijeme sa olujnim vjetrom i gradom napravilo je ogromnu štetu poljoprivrednim proizvođačima u mjestu Donje Moštre kod Visokog. Tek treba da se utvrdi koliko plastenika je oštećeno, kao i zasada različitog povrća koje je stradalo na otvorenom prostoru.

– Nakon što utvrdimo razmjere štete, resorno ministarstvo će osigurati dio sredstava za poljoprivrednike koji su pretrpjeli gubitke. U Donjem Moštru je nukleus plasteničke i povrtlarske proizvodnje i nevrijeme je zahvatilo upravo taj dio – kaže Vinko Marić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

On je sa gradonačelnikom Visokog, Mirzom Granićem obišao poljoprivrednike koji su pretrpjeli najviše štete. Samo kod Hamde Frljka za nekoliko minuta uništeno je više od dvije tone paprike koja je pristigla za branje, a kod Hamde Neimarlije koji svoju robu prodaje na zeničkoj tržnici, uništeni su kompletni zasadi kupusa, paprike, karfiola, blitve i drugih poljoprivrednih kultura.

– Već smo poduzeli određene korake da saniramo štetu koja je sinoć nastala. Građane pozivamo da prijave gubitke, nakon čega će komisija utvrditi u kojem obimu je ova elementarna nepogoda pogodila proizvođače, a nakon toga u saradnji sa kantonom da nadoknadimo štetu – rekao je Mirza Granić, gradonačelnik Visokog.

Vladimir Ferzanović, predsjednik Saveza poljoprivrednika biljne proizvodnje zahvalio se ministru Vinku Mariću zbog izlaska na teren koje je zahvaćeno nevremenom.

– Ministar Marić je prekinuo godišnji odmor i došao da nas obiđe. Teško će biti svu štetu nadoknaditi ali nadamo se da će biti konkretne pomoći, a ne kao prije tri godine kada od Vlade ZDK nismo dobili ništa – zaključio je Ferzanović.

Continue Reading