Connect with us

BIH

NOS BiH: Problemi u prenosnoj mreži u regiji razlog ispada dijela elektroenergetskog sistema BiH

21.06.2024.
ntvic.ba

Nezavisni operator sistema (NOS) BiH saopćio je da se utvrđuju okolnosti ispada dijela elektroenergetskog sistema (EES) BiH, koji se dogodio danas u 12,25 sati. Prema prvim informacijama, razlog su problemi u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenje ključnih 400kV interkonektivnih vodova, prenosi Anadolu.

To je za direktnu posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BiH.

Sličan scenario desio se i 20. juna ove godine, kada je došlo do problema u EES Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore. Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici sa Crnom Gorom spriječeno je širenje raspada elektroenergetskog sistema BiH.

S obzirom na to da se u današnjim okolnostima poremećaj kaskadno prenio i na Hrvatsku sa kojom Bosna i Hercegovina ima najveći broj interkonektivnih dalekovoda, nije bilo moguće spriječiti raspad elektroenergetskog sistema BiH.

Trenutno je cijeli region pogođen kaskadnim ispadom dalekovoda i to: BiH, Albanija, Crna Gora, Hrvatska, te dio Srbije.

Vrše se operativni koraci ka postepenom uključenju konzuma i proizvodnih jedinica, energizacijom glavnih 400kV i 220kV transformatorskih stanica iz pravca Ugljevika i Tuzle ka Banja Luci, Sarajevu i Mostaru, te od Hrvatske ka Mostaru 4, Prijedoru 2, Kaknju, Jablanici.

Normalizaciju stanja otežavaju visoki naponi u 400kV i 220kV mreži, koji onemogućuju uključenje dalekovoda.

“Napominjemo da je, prije današnjeg incidenta, elektroenergetski sistem BiH, koji je pod konstantnim nadzorom operativnog osoblja NOSBiH-a, radio u punom kapacitetu, sa normalnim pogonskim parametrima ključnih elektroenergetskih objekata u Bosni i Hercegovini”, navodi se u saopćenju NOS-a BiH, prenijela je agencija Fena.