Connect with us

ZE-DO KANTON

Obilježavanje Dana ZDK i 834. godišnjice objave Povelje Kulina bana

29.08.2023.
ntvic.ba

Povodom obilježevanja Dana Zeničko-dobojskog kantona, koji se od 2013. godine u tom kantonu obilježava na dan objave Povelje bosanskog Kulina bana Dubrovčanima o prijateljstvu i slobodi trgovine u Bosni, 29. augusta 1189. godine, danas će, s početkom u 11 sati, biti održana i svečana sjednica Skuštine ZDK, na kojoj će biti dodijeljena javna priznanja tog kantona za 2023. godinu.

Ovogodišnji laureati, kojima će biti dodijeljeno javno priznanje “Plaketa Zeničko-dobojskog kantona”, su Adnadin Jašarević, Ibrahim Cero, Maksuma Topalović, Kamerni simfonijski orkestar Zenica, Udruženje Klub paraolimpijskih sportova “Baton” Zenica te Udruženje građana “Naš most” Zenica.

Prije svečane sjednice Skupštine ZDK, delegacije Skupštine i Vlade ZDK, na čelu s predsjednikom Dejanom Kovačevićem te premijerkom Amrom Mehmedić, će na Spomen kosturnici „Papirna“ u Zenici položiti cvijeće i odati počast poginulim borcima Narodno-oslobodilačkom ratu 1941.-1945. godine, te na Spomen obilježju „Kameni spavač“ u Zenici položiti cvijeće te odati počast poginulim braniocima Armije Republike Bosne i Hercegovine i svim civilnim žrtvama rata u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu u BiH od 1992.-1995. godine.

Nakon završetka svečane sjednice Skupštine ZDK, u auli zgrade sjedišta institucija tog kantona, u 12.00 sati bit će upriličen i prijem za medije te zvanice javnog, društvenog i kulturnog života