Connect with us

BIH

Penzije uvećane za pet posto od 5. februara na računima penzionera u FBiH

29.01.2024.
ntvic.ba

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je odobrila akontativno usklađivanje penzija u iznosu od pet posto od 1. januara 2024. godine, a koje će se penzionerima isplaćivati od februara ove godine.  

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj, sjednici na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike primila na znanje i odobrila Odluku Upravnog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje o akontativnom usklađivanju penzija u skladu sa članom 79. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, u iznosu od pet posto.

Federalna vlada opredjeljenja je da u skladu sa ovim zakonom omogući akontativno usklađivanje penzija počev od 1.1.2024. godine uzimajući u obzir posljedice globalne inflacije i materijalni položaj penzionera.

Kako je obrazloženo, članom 79. Zakona o PIO propisano je da se penzije usklađuju 15. aprila svake godine na način da se usklađivanje vrši u visini zbira 50 posto procenta porasta potrošačkih cijena i 50 posto procenta porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim penzija ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini.

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje je dostavio Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike Odluku Upravnog odbora Zavoda o akontativnom usklađivanju penzija u skladu sa članom 79. ovog zakona u iznosu od pet posto, a što je u skladu sa planiranim i raspoloživim sredstvima Zavoda za tekuću godinu. Ovom odlukom propisano je da se penzije usklađuju akontativno za pet posto, osim najviših penzija ostvarenih po Zakonu počev od 1.3.2018. godine i penzija ostvarenih u 2024. godini, sa izuzetkom minimalnih i zajamčenih penzija. Također, osnovicu za povećanje predstavlja penzija koja je korisniku prava pripadala za mjesec decembar 2023. godine.

U obrazloženju je također navedeno da je prema dostupnim podacima o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) i indexa potrošačkih cijena (CPI) procjena da bi se procenat redovnog usklađivanja penzija počev od 1.1.2024. godine, trebao kretati u procentu od šest do sedam posto.

Konačno usklađivanje penzija izvršit će se 15. aprila ove godine, nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatke o rastu potrošačkih cijena u 2023. godini, kao i rastu bruto domaćeg proizvoda za prošlu godinu.