Connect with us

SVIJET

Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu počelo saslušanje po tužbi Južnoafričke Republike protiv Izraela

11.01.2024.
Agencija Anadolija

Pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu počelo saslušanje po tužbi za genocid koju je Južnoafrička Republika podnijela protiv Izraela,

Prvog dana sudskog procesa, Južnoafrička Republika iznosi dokaze u predmetu koji je podnijela 29. decembra, optužujući Izrael za genocid i kršenje Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu svojim akcijama u Pojasu Gaze od 7. oktobra.

Južnoafrička strana zatražit će od najvišeg suda UN-a mjere za zaustavljanje izraelskog vojnog napada na Pojas Gazu u kojem je do sada ubijeno više od 23.300 Palestinaca.

Južna Afrika u podnesku na 84 stranice optužuje Izrael za djela i propuste genocidnog karaktera, jer su počinjeni sa potrebnom specifičnom namjerom da unište Palestince u Gazi kao dio šire palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe.

Navodi se da izraelska genocidna djela uključuju ubijanje Palestinaca, nanošenje teških tjelesnih i psihičkih ozljeda, masovno protjerivanje iz domova i raseljavanje, nametanje mjera s ciljem sprečavanja rađanja Palestinaca i uskraćivanje pristupa adekvatnoj hrani, vodi, skloništu, sanitarnim čvorovima i medicinskoj pomoći.

Južnoafričku delegaciju predvodi ministar pravde te zemlje Ronald Lamola, a pridružuju mu se brojne visoke političke ličnosti iz progresivnih političkih stranaka i pokreta širom svijeta.

Sutra bi izraelska strana trebala iznijeti argumente odbrane.

Nekoliko zemalja pozdravilo je ovaj potez. Organizacija islamskih zemalja, sa 57 država članica, uključujući Saudijsku Arabiju, Iran, Pakistan i Maroko, podržava ovaj slučaj. Malezija, koja se zalaže za nezavisnu palestinsku državu zasnovanu na granicama prije 1967. s istočnim Al-Qudsom kao glavnim gradom, također podržavaju prijavu Južnoafričke Republike.

Turska, oštro osuđujući akcije Izraela u Gazi, pozdravila je slučaj u Međunarodnom sudu u Hagu. Bolivija, prva latinoamerička zemlja koja je podržala prijavu, osuđuje ilegalnu izraelsku okupaciju na palestinskim teritorijama. Venecuela i druge nacije poput Maldiva i Namibije također podržavaju prijavu Južnoafričke Republike.

Potpredsjednica vlade Belgije Petra De Sutter izražava podršku Južnoafričkoj Republici protiv Izraela iako država zvanično ne podržava ovaj slučaj.

Iako je irska vlada do sada šutjela o ovom slučaju, opozicione stranke u Irskoj zahtijevale su da vlada podrži Južnoafričku Republiku u ovom slučaju.

SAD se protive slučaju genocida, a glasnogovornik nacionalne sigurnosti John Kirby ga je nazvao “nezaslužnim, kontraproduktivnim i potpuno bez ikakve osnove”.

Državni sekretar Anthony Blinken nazvao je ovaj slučaj neosnovanim, dodajući da odvlači svijet od napora za mir i sigurnost.

Velika Britanija je također odbila da podrži slučaj, izbjegavajući i pitanje okupacije izraelskog Pojasa Gaze tokom dva mjeseca od njegove kopnene invazije.

Continue Reading