Connect with us

ZE-DO KANTON

Predao se Mustafa Karamuja za kojim se tragalo u policijskoj akciji Meta 2

25.07.2023.
ntvic.ba

Kakanjac Mustafa Karamuja, koji je bio u bjekstvu proteklih sedam dana te je za njim bila raspisana operativna potjernica, predao se danas Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona – potvrdila je Feni šef Odsjeka za odnose s javnošću, analitiku u planiranje Ureda policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK Aldina Alić.

Karamuja je u akciji Ureda policije ZDK kodnog naziva “Meta 2”, trebao biti uhapšen 18. jula, ali ga policajci nisu pronašli te se od tada za njim tragalo.

-Karamuja se predao Tužilaštvu ZDK, nakon čega je lišen slobode i sada se nalazi u prostorijama Policijske uprave Zenica 1, gdje će nad njim biti provedena kriminalistička obrada – potvrdila je Alić.

U akciji je tada bilo uhapšeno 16 policijskih službenika Policijske stanice Kakanj te još tri osobe koje nisu policijski službenici, a Karamuja je smatran organizatorom grupe koja je uhapšena zbog sumnje da su počinili krivična djela “udruživanje radi činjenja krivičnih djela” u vezi sa krivičnim djelima “zluopotreba službenog položaja ili ovlašćenja” te krivičnih djela “uzimanje dara i drugih oblika koristi”, “odavanje službene tajne”, “neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” i “teška krađa”.

Tom su prilikom pretreseni i prostori u PS Kakanj, kao i njihovi stanovi, kuće i automobili.

Općinski sud u Kaknju, nakon što su mu krajem prošle sedmice od Tužilaštva ZDK predati uhapšeni policajci, za 15 policajaca odredio je jednomjesečni pritvor, dok je za jednog odredio mjere zabrane, a koje se odnose na zabranu rada i zabranu sastajanja sa svjedocima.

Continue Reading