Connect with us

KAKANJ

Preporuke ljekara: Kako organizam pripremiti za hladniji period

26.09.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

Prvi jesenji dani ne donose samo niže temperature nego i prehlade i gripe. Nagle promjene temperature slabe imunitet i čine nas podložnijim različitim infekcijama, posebno se ovo odnosi na hronične bolesnike i starije osobe.

Jesen je stigla, česte su temperaturne oscilacije koje itekako utiču na ljudski organizam. Stoga je važno jačati imunitet, a to se posebno odnosi na rizične kategorije i djecu. Ljekari i nutricionisti poseban akcenat stavljaju na izbor namirnica koje konzumiramo ali i na količinu hrane koju unosimo u organizam. Sa posebnom pažnjom treba birati suplemenate – njihova prekomjerna upotreba zna biti štetna i opasna.

-Korjenasto povrće i u suštini sezonsko povrće je jako dobro i poželjno da se konzumira u ovom periodu na prelazu iz ljeta u jesen, kazala je dr. Amela Lagumdžija Žiga.

Sezonsko voće koje nam je dostupno sadrži sve potrebne vitamine koje trebamo da bi smo ojačali organizam. Upravo je zato važno konzumirati voće, ali  u količinama koje neće izazvati kontraefekat od onog koji želimo postići-jačanje imuniteta.

-Konzumacija jabuke, nara, grožđa, narandže i kruške se preporučuje zbog vitaminskog dejstva a konzumacija suplemenata mora biti umjerena i uz konsultacije sa ljekarima, kazala je dr. Amela Lagumdžija Žiga.

Zbog sve učestalijih i naglih temperaturnih oscilacija neophodno je raditi na jačanju imuniteta – uravnotežena ishrana, unos tečnosti i vitamina, te umjerena fizička aktivnost – pomoći će da se organizam izbori sa sezonskim infekcijama. Nutricionisti poručuju da je uvijek bolja opcija u organizam unositi potrebne vitamine i minerale u hrani. Ipak, ukoliko takva opcija nije svima moguća i dostupna onda se preporučuje unos suplemenata, a to je najčešće vitamin C i D i cink.

Continue Reading