Connect with us

BIH

Sindikat doktora medicine i stomatologije najavljuje štrajk upozorenja

17.04.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Na sastanku UO Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine održanom u Zenici, donesena je odluka o pokretanju tužbe protiv Vlade FBiH, te organizovanju štrajka upozorenja koji bi se prema najavama Sveza strukovnih sindikata trebao održati 7. maja.

Predsjednica Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBIH, Marina Berberović istakla je da je na sjednici Upravnog odbora donesena odluka o pokretanju tužbe prema Vladi FBIH. S druge strane, Berberović je naglasila i da su neslužbeno dobili informaciju kako Vlada FBIH smatra da ne postoji zakonska osnova za ovakve pregovore.

-Naš odvjetnik je pripremio tužbu koju ćemo kada bude gotova predati jer smatramo da Vlada FBIH pravi diskriminaciju, ne želeći da prigovara sa našim Sindikatom. Sa drugim Sindikatima Vlada FBIH sklapa kolektivne ugovore, dok mi još uvijek nemamo službeni odgovor sa sjednice koja je bila prije mjesec dana i na kojoj je razmatrano pitanje pregovora sa našim Sindikatom. Neslužbeno smo dobili informacije da oni smatraju da nema zakonke osnove za pregovore i potpuno ignorišu naše zahtjeve, istakla je Marina Berberović, predsjednica SSSDMiSFBiH.

Berberović je istakla i da od Vlade FBiH traže kolektivni ugovor kojim će se izjednačiti prava doktora i plata koje se razlikuju i do 50 posto.

-Trenutno se plaće razlikuju skoro 50 posto tako da su najmanje plaće specijaliste u FBIH oko 2.100 KM dok su najveće oko 3.000 KM. Plaće doktora medicine su nešto niže i razlika je oko 50 posto i to uveliko pridonosi odlasku naših doktora, istakla je Berberović.

Savez je mišljenja da bi se ujednačavanjem plata doktorima doprinijelo njihovom ostanku u državi te ujednačavanju kvalitete zdravstvene zaštite stanovništva na cijelom području FBiH.

-Ići ćemo sa jedinstvenim koeficijentima za doktore medicine i stomatologije na nivou FBIH. Što se tiče satnice mi ćemo je dogovoriti prilikom pregovora za federalni kolektivni ugovor i ona će se morati primjenjivati u svim kantonima. Oni kantoni koji budu imali više sredstava neka je povećaju, mi to ne sporimo, istakao je dr. Admir Suljić, potpredsjednik SSSDMiSFBIH.

Iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBIH istaknuto je  da je reforma u zdravstvu neophodna a da bi to toga došlo potrebno je uvođenje jedinstvenog kolektivnog ugovora i ujednačavanje plata svim zaposlenim u u zdravstvu na nivou FBIH.

Continue Reading