Connect with us

BIH

Sud BiH: Novalić, Solak i Hodžić proglašeni krivima i osuđeni na zatvorske kazne

05.04.2023.
ntvic.ba

Sud Bosne i Hercegovine nakon dvije godine suđenja izrekao je prvostepenu presudu u predmetu koji se odnosi na kupovinu 100 respiratora za Vladu FBiH u iznosu od 10,5 miliona KM, te je krivima proglasio prvooptuženog premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika “Srebrene maline” Fikreta Hodžića, javlja Anadolija.

Ministrica finansija Vlade Federacije BiH Jelka Milićević, također jedna od optuženih u predmetu, nije proglašena krivom.

Prvostepenom presudom Novaliću je izrečena kazna od četiri godine zatvora, Hodžiću pet, a Solaku šest.

Optužba se odnosila na zloupotrebu položaja i nesavjestan rad prilikom uvoza respiratora vrijednih 10,5 miliona konvertibilnih maraka tokom pandemije koronavirusa.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima “zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje”, dok se Milićević teretila za nesavjestan rad u službi.

Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.​​​​​​​

Continue Reading