Connect with us

SVIJET

Turska: Broj poginulih u zemljotresima povećan na 3.381

07.02.2023.
Agencija Anadolija

Prema najnovijim informacijama, najmanje 3.381 osoba je poginula, dok je najmanje 20.426 povrijeđeno u zemljotresima koji su jučer pogodili južne dijelove Turkiye, javlja Anadolija.

Uprava za vanredne situacije (AFAD) je potvrdila najnovije informacije o broju stradalih u zemljotresima, s epicentrom u južnom turskom gradu Kahramanmarasu.

Broj poginulih je povećan na 3.381, dok je broj povrijeđenih porastao na 20.426.

AFAD je saopštio da je u zemljotresima srušeno 5.775 zgrada, a broj prijavljenih, ali još neprovjerenih urušavanja iznosi 11.302.

U područjima pogođenim razornim zemljotresima trenutno je angažovano 24.443 spasilaca, medicinskog i drugog osoblja.

U akcijama spašavanja dosad je zbrinuto 338.000 osoba u studentske centre i druge objekte, a ispod ruševina spašeno je više od 8.000 građana.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzincanu 1939. godine.

U Turkiye je zbog razornih zemljotresa proglašena sedmodnevna žalost.

Continue Reading