Connect with us

KAKANJ

U Kaknju počinje kurs znakovnog jezika

13.02.2023.
ntvic.ba (A.T.)

Znakovni jezici su jezici koji koriste vizualno manualni modalitet za prenošenje značenja, za razliku od govornih jezika koji koriste govor kao sredstvo komunikacije. Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, u našoj zemlji ima oko 40.000 gluhih ili osoba sa oštećenim sluhom. Zahvaljujući javnom pozivu Fondacije “Muharem Berbić” u Kaknju, svi koji žele moći će naučiti ovaj jezik. Kurs počinje u utorak 14. februara.

Znakovni jezik prvenstveno koriste gluhe i nagluhe osobe, međutim upotrebljavaju ga i čujuće osobe koje fizički ne mogu govoriti, te ljudi koji imaju problema s govornim jezikom zbog invaliditeta ili stanja, te osobe koje žive s gluhim članovima porodice.

Kakanjka Naida Ljubović Subašić naučila je znakovni jezik u svojoj porodici obzirom da su njeni roditelji osobe sa oštećenjem sluha.

 – Znakovni jezik sestra i ja smo naučile spontano, ponajviše nam je pomogao otac, zato što on čita s usana i on ima samo oštećenja sluha, a može da govori. Pored njega bili su tu i stariji članovi porodice, koju su nam pripomagali – izjavila je Naida Ljubović-Subašić.

U Fondaciji Muharem Berbić Kakanj odlučili su da organiziraju kurs znakovnog jezika za djecu i odrasle. Projekti poput ovog su potrebni zajednici, jer poboljšanjem komunikacije u oba smjera, gluhe i nagluhe osobe postaju vidljivije, smanjuje se njihova diskriminacija, njihov glas se čuje i samim tim mogu aktivnije učestvovati u zajednici i boriti se za ostvarivanje svojih prava.

– Cilj nam je da što veći broj građana uključimo u taj kurs, kako bismo se i personalno nadogradili, ali i kako bismo poznavali osnove znakovnog jezika, da bismo sutra mogli stupiti u komunikaciju sa osobama koje se koriste znakovnim jezikom i možda olakšati im svakodnevnicu – istakla je Sanda Hasagić-Terzić iz Fondacije “Muharem Berbić”.

Kurs znakovnog jezika počinje u utorak 14. februara u 18 sati u prostorijama Fondacije “Muharem Berbić” Kakanj. Kurs će voditi Naida Ljubović-Subašić, koja ima dugogodišnje iskustvo u tumačenju i korištenju znakovnog jezika. Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem telefona ili e:maila koji se mogu naći na fb stranici Fondacije “Muharem Berbić”.

Continue Reading