Connect with us

KAKANJ

U Kaknju upriličena promocija knjige „Ono što ostaje“ autorice Esnefe Smajlović-Muhić                                                   

10.07.2024.
ntvic.ba (A. K.)

Sinoć je u Kaknju upriličena promocija knjige „Ono što ostaje“ autorice Esnefe Smajlović – Muhić kao i scenski performans u kojem su učestvovali kakanjski glumci Amer Javoraš i Aida Vehabović. Događaj je organiziran povodom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici a u njegovoj organizaciji su učestvovali JU KSC, Gradska Biblioteka, Medžlis , te Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Kakanj.

Esnefa Smajlović – Muhić kakanjskoj publici predstavila je svoju treću knjigu „Ono što ostaje“. U knjizi je prikazano autentično svjedočanstvo trideset žena Srebrenice i Podrinja. Kako ističe autorica Muhić, mnogo je žena iz Srebrenice i Podrinja o kojima se ne zna ništa, a koje zaslužuju da ih pamte buduće generacije.

– Glas žena Srebrenice i Podrinja u potrazi za istinom i pravdom obilježio je jedan dugi vremenski period nakon završetka agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Ta njihova borba i danas traje i u vrijeme izlaska ove knjige, naglasila je za NTV IC Esnefa Smajlović-Muhić.

Pored promocije knjige, publika je imala priliku pogledati i scenski performans kojeg su pripremili mladi kakanjski glumci Amer Javoraš i Aida Vehabović. Na taj način su željeli ukazati na važnost prisjećanja mladih na genocid, ali i svu tragediju agresije na Bosnu i Hercegovinu.

– Najviše smo govorili zapravo o tom otporu mladih da je bitno prisjećanje mladih na tu tragediju koja nam se desila, na genocid u Srebrenici. Mislimo da je jako bitno da i mladi govore o tim temama, jer na mladima svijet ostaje. Bitno je konstantno govoriti o Srebrenici i o žrtvama, istakao je za NTV IC glumac Amer Javoraš.

Iako je prošlo 29 godina od genocida u Srebrenici, rane su još uvijek žive a mnoge porodice još uvijek nisu pronašle kosti svojih najmilijih. Stoga je veoma važno da nikada ne zaboravimo žrtve te da čuvamo kulturu sjećanja na ono što se dešavalo 1995. godine u Srebrenici, istakao je glavni imam MIZ Kakanj Zakir ef. Ljubović.

– Zadnja faza genocida je ustvari zaborav. Tako da, ovo je borba da se ne zaboravi, da se sjećanje očuva. I da na bazi tog sjećanja, svi zajedno učinimo korak naprijed da budućnost bude bez genocida, kazao je za NTV IC mr. Zakir ef. Ljubović, glavni imam MIZ Kakanj.

Esnefa Smajlović – Muhić je Srebreničanka koja je na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu imala 19. godina. U genocidu je izgubila oca Omera. Pisanjem o Srebrenici novim generacijama želi predočiti istinu o genocidu i žrtvama, ali i o hrabrim majkama Srebrenice i Podrinja.

Continue Reading