Connect with us

ZE-DO KANTON

U prvi razred Medrese “Osman ef. Redžović” Gračanica upisano 80 učenika

10.07.2024.
ntvic.ba (A. T.)

Iz godine u godinu sve je više zainteresovanih učenika osnovnih škola koji žele da nastave svoje školovanje u Medresi „Osman ef. Redžović“ u Gračanici. Ove godine u prvi razred Medrese upisano je ukupno 80 učenika koji će od septembra pohađati nastavu u ovoj respektabilnoj odgojno-obrazovnoj instituciji.

U protekle tri decenije postojanja i aktivnog djelovanja, Medresa „Osman ef. Redžović“ iznjedrila je ukupno 29 generacija svršenika ove škole. Godinama ova odgojno-obrazovna institucija bilježi sve veći broj učenika i učenica. I ove godine prilikom upisa u prvi razred Medrese  bilo je mnogo zainteresovanih.

– Imali smo 130 kandidata na konkursu za prijem u Medresu. Primili smo u prvi razred 32 kandidata u muško odjeljenje i 48 djevojaka u dva ženska odjeljenja. To je ukupno 80 i drago nam je da smo imali veliki broj kandidata, naročito dobrih kandidata. Konkurs je prošao jako uspješno, nadamo se da će učenici koje smo primili pokazat da su dostojni da budu učenici Medrese, kazao je za NTV IC Dženan Rezaković, direktor Medrese “Osman ef. Redžović”.

Učenici koji će u školskoj 2024./2025. pohađati Medresu dolaze iz različitih gradova Bosne i Hercegovine, ali i inostranstva te bh. dijaspore, što je svakako novitet u odnosu na prethodne godine.

– Posebno je zanimljivo što ove godine imamo mnogo kandidata iz dijaspore, od Amerike preko Švedske, Švicarske, Austrije, Njemačke, čak i iz Hrvatske, dodao je Rezaković.

Rezaković na kraju ističe da je zahvaljujući predanom i požrtvovanom radu svih uposlenih, Medresa „Osman ef. Redžović“ izrasla u jednu respektabilnu obrazovnu instituciju koja svojim učenicima pruža različite mogućnosti za učenje i usavršavanje, te sticanje određenih kompetencija neophodnih za nastavak školovanja. Bitno je naglasiti da ova škola trenutno ima 270 učenika raspoređenih u dvanaest odjeljenja.

Continue Reading