Connect with us

BIH

UPFBiH i SSSBiH: Hitno razmatrati izmjene zakona kako bi se plate povećale do 400 KM

07.03.2023.
ntvic.ba

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine i Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH zatražili su od rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da na dnevni red sjednice zakazane za 15. mart hitno uvrste Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima FBiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak FBiH. 

U urgenciji-pismu, koje je Udruženje poslodavaca u FBiH uputilo Mirjani Lepić-Marinković, predsjedavajućoj i potpredsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edini Gabeli i Mladenu Boškoviću, navodi se da su radni materijali za tu tačku dnevnog reda dostavljeni još krajem prošle godine od ovlaštenih predlagača, a da prema javno objavljenoj najavi sjednice (zakazane za 15. mart ove godine) ti prijedlozi nisu uvršteni u dnevni red zasjedanja.

Kako navode u saopćenju za javnost, UPFBiH i SSSBiH još jednom ukazuju na značaj Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima i Prijedloga zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak i na potrebu uvrštavanja na dnevni red predstojeće sjednice i njihovo hitno usvajanje. 

– Predloženi zakoni su korisni za cjelokupnu društvenu zajednicu, a usvajanje tih zakona bi omogućilo brzu reakciju u kojoj nijedan od socijalnih partnera (vlast, sindikati, poslodavci) ne bi pretrpio štetu nego bi svi imali direktnu i indirektnu korist. Usvajanjem predloženih izmjena i dopuna zakona zaposlenima u realnom sektoru, kroz brza povećanja njihovih primanja, pomoglo bi se da lakše podnesu povećane troškove života i inflaciju. Istovremeno, barem dijelom, zaustavio bi se odlazak kvalifikovane radne snage iz BiH što je sve veći problem u čitavoj BiH – navodi se u pismu.

UPFBiH i SSSBiH podsjećaju da su, bez opravdanih razloga, izgubljena dva mjeseca ove poslovne godine a nisu stvoreni uvjeti za povećanje plaća radnicima te se i dalje nastavlja trend nemotivisanosti i odlaska radnika iz naše države zbog niskih primanja i nestimulativnih uslova rada.

– S druge strane, formiranje vlasti ide presporo i neizvjesno je kad bi moglo doći do nekih konkretnih i sistemskih mjera za poboljšanje poslovnog ambijenta i standarda radnika u našoj državi. Iz tog razloga smo i ponudili određena privremena rješenja do usvajanja sistemskih propisa, koji su u proceduri već gotovo sedam godina – naglašava se u pismu. 

Usvajanje izmjena i dopuna tih zakona omogućilo bi povećanje plaća zaposlenih u realnom sektoru do 400 KM. Prema predloženim izmjenama i dopunama dva zakona, na ta povećana neto primanja radnika, privredna društva i obrtnici plaćali bi samo umanjene doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje što bi omogućilo da ukupno povećanje plate ide direktno radnicima.

– Poslodavci i sindikati ukazuju da ima još dovoljno vremena da se zakoni uvrste na dnevni red i da se, do sjednice 15. marta ove godine, naprave kvalitetne konsultacije socijalnih partnera sa ciljem donošenja tih korisnih i prihvatljivih zakonskih rješenja za radnike, poslodavce i vlasti” – saopćeno je iz UPFBiH i SSSBiH.