Connect with us

SVIJET

Utrka s vremenom nakon potresa u Turskoj: Spašavanja nakon više od 200 sati

15.02.2023.
Agencija Anadolija

Spasilačke ekipe i dalje ulažu maksimalne napore u akcijama potrage i spašavanja nakon razornih zemljotresa koji su pogodili južne regije Turkiye, a spašavanje ljudi ispod ruševina nakon više od 200 sati predstavlja čudo i produžava nadu da će još preživjelih biti pronađeno, javlja Anadolija.

Odvažni spasioci, uključujući i hiljade njih iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona i cijelog svijeta, ne gube nadu i deseti dan zaredom predano nastavljaju raditi na terenu i u utrci s vremenom i ekstremnim zimskim uslovima tragaju za još preživjelih ispod ruševina.

Desetog dana spasilačkih operacija na jugu Turkiye žena starosti 42 godine izvučena je živa iz ruševina, a pravo čudo dogodilo se 222 sata nakon prvog zemljotresa u toj zemlji.

Melike Imamoglu spašena je u gradu Kahramanmarasu, nakon čega je na nosilima prenesena u vozilo hitne pomoći.

Prije nje je ispod ruševina zgrade u južnom turskom gradu Adiyamanu spašena 77-godišnja Fatma Gungor, čak 212 sati nakon zemljotresa.

U Hatayu su nakon 209 sati spašeni Fatma i njen suprug Faez, a dva sata prije toga su spasilačke ekipe u Adiyamanu izvukle život 12-godišnjeg Berata Yucela.

Ispod ruševina zgrade u Kahramanmarasu spašena je 35-godišnja Aysegul Bayir 205 sati nakon zemljotresa, a nekoliko sati prije toga spašeno je još pet osoba u Kahramanmarasu, Adiyamanu i Hatayu.

Između 170. i 198. sata nakon zemljotresa spasioci su ispod ruševina spasili 12 osoba.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak je izjavio da su timovi za spašavanje dosad izvukli više od 8.000 živih osoba iz ruševina zgrada nakon zemljotresa koji su pogodili južnu Turkiye 6. februara.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru 6. februara pogodila su južne dijelove Turkiye s epicentrom u provinciji Kahramanmaras u kojima je poginulo najmanje 35.418 osoba.

Continue Reading