Connect with us

KAKANJ

Zbog klizišta otežano saobraćanje u MZ Ričica

22.06.2023.
ntvic.ba (I.Š.)

U MZ Gornja Ričica na dionici puta prema selu Školmići došlo je do klizišta. Putna komunikacija je prekinuta za oko 100 mještana sela koji se nadaju da će nadležni u što kraćem roku izvršiti sanaciju ovog puta.

Na ovom mjestu protekle sedmice došlo je do klizišta koje je onemogućilo normalno saobraćanje prema naselju Školmići.

-Šta reći ovdje koji je uzrok, ovdje se ugalj kopa stotinu godina, možda i više jer su nalazili po pojedinim jamama neke drvene lopate. Ovaj jedan dio puta potonuo je baš od jame koja više nije u funkciji i to tako stoji već tri, četiri godine. Ovo je sad friško, pa uzrok su vjerovatno i velike padavine jer na ovom ovdje području ima silina koja djeluje dole od glavnog puta. Sad je li to uzrok od jama i kiša ne bih se upuštao u tu procjenu i prognozu. Mislim da to trebaju neki stručnjaci da kažu baš šta je uzrok i razlog toga što se to dešava. Uglavnom problem je putne komunikacije i jednostavno teško se saobraća. Jutros su me zvali iz Vodokoma oni četvrtkom voze smeće i ovdje su jedva prošli s kamionom, kazao je Vehid Kubura, predsjednik Savjeta MZ Gornja Ričica.

Predsjednik mjesne zajednce Gornja Ričica odmah po saznanju o klizištu obavijestio je sve  nadležne institucije kako bi se ovaj problem riješio a klizište saniralo. Nada se da će se sanacja izvršiti u što kraćem roku jer i put koji bi se koristio kao alternativa nije u boljem stanju od ovog.

-Obaviješten sam u petak u poslijepodnevnim satima da je došlo do klizišta. Obavijestio sam i načelnika i Civilnu zaštitu. Iz Civilne zaštite na teren su izašli odmah u petak da to vide. I ja sam došao u petak i obišao klizište. U nedjelju su mi javili da je to još više potonulo i dolazila je i policija, i oni su sve obilježili. U ponedjeljak sam ja napisao molbu prema Zavodu za planiranje i izgradnju i načelniku Općine da bi se nešto uradilo s ovim putem. Postoji jedan put koji je alternativni koji je u lošem stanju pa sam tražio da se on uradi da ne bi ovdje više ovo krenulo. Međutim evo valjda kako su kiše stale i ovo se malo stabilizovalo kazao je Vehid Kubura, predsjednik Savjeta MZ Gornja Ričica.

Mještani Školmića čekaju na sanaciju ovog dijela puta i sugurne uslove za saobraćanje.

Continue Reading