Connect with us

KAKANJ

Udruženje žena Trst realizuje novi projekat

22.06.2024.
ntvic.ba (A.K.)

Udruženje žena „Trst“ iz Tršća počelo je sa realizacijom novog projekta „Šivenjem ka snazi“. Projektom obuke šivanja torbi, cekera i drugih modnih dodataka obuhvaćeno je 20 članica Udruženja.

Udruženje žena „ Trst“ iz Tršća kontinuirano radi na obuci i edukaciji svojih članica. Novi projekat „Šivenjem ka snazi“ koji su inicirale, a čiju realizaciju je finansijski pomogla Općina Kakanj za cilj ima obučiti žene da kroje, šiju i vezu različite predmete. Kako bi išle u korak s vremenom i modnim trendovima vrijedne članice su u okviru ovogodišnjeg projekta uvele i određene novitete.

-Ove godine u okviru projekta uvedene su i nove radionice a riječ je o radionicama dekupaža. Mentorica ovog projekta održat će niz radionica sa našim polaznicama kako bi one dodatno obogatile i unaprijedile svoje znanje, istakla je Elsa Čeliković, predsj. UŽ „Trst“ Tršće.

Cilj ovih ali i svih ostalih projekata koje Udruženje žena realizuje je da se jača položaj žene u porodici, društvu ali i lokalnoj zajednici. Uz postojeće, ali i nove mašine za vez i ukrašavanje predmeta dodadno će obogatiti i usavršiti svoj rad.

-U okviru projekta koji realizujemo uz pomoć Općine Kakanj planirana je nabavka novih mašina kao i repromaterijala. Članice Udruženja imaju priliku da mašine koriste i nakon što projekat završi i na taj način ekonomski jačaju, istakla je Čeliković.

Članice koje su se o okviru prošlogodišnjeg projekta pokazale kao naujspješnije, ove su godine dobile ulogu mentorica. Na taj način osim što obućavaju druge članice imaju priliku i da usavrše svoje znanje i vještine.

-Prošle godine ja sam bila učenica a ove godine imam priliku da ja obućavam žene. Na taj način i ja se dodatno usavršavam. Mašina za vez nije komplicirana a ima mnoge mogućnosti, istakla je Sanela Čeliković, učesnica projekta.

Stečeno znanje članice Udruženja moći će iskoristiti da samostalno rade i zarađuju obzirom da je većina žena nezaposlena. S druge strane, podrška koju imaju od lokalne zajednice pokazatelj je da se zajedničkim snagama može napredovati i aktivno učestvovati u radu i projektima namijenjenim ekonomskom jačaju žena u ruralnim sredinama.  

Continue Reading