Connect with us

BIH

BiH: Nakon ljetnjeg vremena, sljedeće sedmice blago osvježenje i padavine

18.06.2024.
ntvic.ba

Vremenske prilike do kraja radne sedmice na prostoru Bosne i Hercegovine biće u znaku pravog ljetnog vremena, naveli su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH, javlja Anadolu.

„Preovladaveće sunčano vrijeme sa malo ili nimalo oblaka uz vrućinu koja će naročito biti izražena na jugu zemlje. Boravak na otvorenom biće ugodniji u planinskim područjima. Niže temperature i planinska svježina povoljno će djelovati na izletnike koji će morati povesti više pažnje na visok indeks UV zračenja“, naveli su iz FHMZ-a BiH.

Dodaju da je u danima vikenda izgledno povećanje oblačnosti uz nešto niže ali i dalje visoke temperature. U posljepodnevnim satima mogući su lokalni pljuskovi koji bi mogli biti izraženiji u centralnim područjima BiH.

Minimalne temperature zraka variraće između 14 i 20 u Bosni, na jugu Hercegovine do 23 stepena Celzijusa. Najviše dnevne temperature u Bosni između 32 i 38, u Hercegovini do 40 stepeni Celzijusa.

„Početkom sljedeće sedmice prema raspoloživim sinoptičkim materijalima biće svježije uz veću mogućnost za padavine. Padavine se očekuju na čitavom prostoru Bosne i Hercegovine. Stabilizacija vremenskih prilika prognozira se od 27. juna“, dodaju iz FHMZ-a BiH.

Jutarnje temperature u sljedećoj sedmici u Bosni uglavnom će se kretati između 15 i 20, u Hercegovini do 22 stepena, a najviše dnevne od 26 do 31, jugu zemlje do 33 stepena Celzijusa.

Continue Reading