Connect with us

BIH

Početkom sljedeće sedmice visoke temperature zamijeniće blago osvježenje i padavine

20.06.2024.
Agencija Anadolija

Proteklu sedmicu obilježili su dani s visokim dnevnim temperaturama zraka. Kulminaciju ovog toplotnog vala očekuje se u petak, kada bi temperature ponegdje mogle biti iznad 40 stepeni Celzijusa, naveli su u četvrtak iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH, javlja Anadolu.

– U dane vikenda, nešto niže temperature u odnosu na petak, ali i dalje dovoljno visoke da ugroze zdravlje, prvenstveno osjetljivim osobama. Atmosfera neće biti posve stabilna, tako da je moguća pojava lokalnih pljuskova. Osim više oblaka, na nebu će i dalje biti primjetna veća količina pijeska iz Afrike, navode iz FHMZ-a.

Dodaju da će početkom sljedeće sedmice visoke temperature zamijeniti blago osvježenje i padavine, a da se više nestabilnosti prognozira u Bosni.

Minimalne temperature zraka varirat će između 16 i 21 u Bosni, na jugu Hercegovine do 23 stepena. Najviše dnevne temperature između 33 i 40, lokalno moguće i do 42 stepena Celzijusa.

– U periodu od 28. juna do kraja mjeseca izgledna je kratka stabilizacija vremenskih prilika. Početkom narednog mjeseca, prema trenutnim prognoznim modelima slijedi novo naoblačenje s kišom i mjestimično obilnijim pljuskovima, navode iz FHMZ-a i dodaju da će nestabilno razdoblje potrajati do kraja sedmice, odnosno 5. jula.

Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 14 i 19 u Hercegovini do 21 stepen. Najviša dnevna temperatura od 27 do 32, jugu zemlje do 34 stepena Celzijusa.

Continue Reading